Депутати хочуть позбавити страховиків управління коштами

Вівторок, 19 червня 2012, 10:16

Після скандальної зміни керівництва Моторного (транспортного) страхового бюро депутати вирішили скоротити вплив страховиків на роботу МТСБУ - більшість фінансових питань перейдуть під контроль держави.

Парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики ініціював зміни функцій і складу керівних органів бюро, пише газета "Комерсант-Україна".

Поданий депутатом Партії регіонів Олександром Єдіним законопроект № 10626 пропонує передати контроль над грошовими потоками від президії до дирекції бюро.

Зокрема, вона отримає право затверджувати за погодженням з координаційною радою порядок і умови формування централізованих страхових резервних фондів, порядок розміщення коштів централізованих страхових резервних фондів та фонду попереджувальних заходів МТСБУ.

Зараз ці питання відносяться до компетенції президії МТСБУ, до складу якого входять сім страхових компаній, які обираються строком на один рік.

Дирекція не тільки отримає повноваження президії, а й фактично вийде з-під його контролю.

Зараз кандидатів на посаду генерального директора та його заступників обирають члени президії, після чого прийняті рішення узгоджуються з координаційною радою, нагадує видання.

Документом пропонується, щоб координаційна рада самостійно формувала склад дирекції МТСБУ.

Єдін пояснює рокіровку тим, що члени президії відстоюють в першу чергу інтереси страховиків, яких вони представляють, тоді як дирекція в якості постійно діючого органу є більш оперативної та гнучкою, ніж президію.

Законопроект передбачає також, що координаційна рада МСТБУ перейде під контроль уряду.

Згідно зі статутом бюро, в нього входять приблизно в рівних пропорціях народні депутати, страхові організації та страховики.

Новий склад координаційної ради запропоновано закріпити в законі про ОСАГО: до нього увійдуть п'ять представників влади - від Мінфіну, Мінекономрозвитку, МВС, Нацкомфінпослуг та Державної прикордонної служби.

"Такий склад координаційної ради МТСБУ дозволить йому виконувати функції, виходячи не тільки з комерційних інтересів страховиків, але споживачів і суспільства в цілому", - повідомляється в пояснювальній записці.

Не виключено, що законопроект можуть винести на перше читання ще до кінця сесії.

"Ми розглянемо законопроект і визначимося зі своєю позицією вже на найближчому засіданні (20 червня). Шанси, що законопроект буде підтриманий комітетом, досить високі: автор документа входить до складу координаційної ради МТСБУ і знайомий з тим, що відбувається на ринку ОСАЦВ", - говорить глава комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.