Закритим фондам продовжили життя

Вівторок, 19 червня 2012, 10:02

Президент Віктор Янукович у понеділок підписав закон, який передбачає удосконалення механізму продовження терміну діяльності інститутів спільного інвестування.

Документ, прийнятий 24 травня Верховною радою, передбачає доповнення статті 4 закону "Про інститути спільного інвестування" нормою про те, що продовження терміну діяльності ІСІ дозволяється в разі зменшення вартості чистих активів ІСІ на 20% або зниження вартості чистих активів у розрахунку на один цінний папір ІСІ нижче номінальної вартості, нагадують "Экономические известия".

Колишня редакція цієї статті передбачала, що продовження терміну діяльності ІСІ дозволяється лише у разі зменшення вартості чистих активів ІСІ на 20% і більше за останні 12 місяців діяльності інституту спільного інвестування.

Закон також знімає заборону на продовження терміну діяльності ІСІ за умови здійснення розрахунків з усіма бажаючими, які вирішили вийти зі складу учасників.

Колишня редакція даної норми передбачала, що повторне продовження терміну діяльності ІСІ забороняється.

При цьому термін, на який пролонгована діяльність ІСІ, не може перевищувати встановленого в регламенті такого ІСІ. Кількість рішень про продовження терміну не обмежується.

Крім того, закон регулює питання викупу цінних паперів учасників пайового ІСІ, які не згодні з рішенням про продовження терміну діяльності.

Викуп таких цінних паперів обмежується кількістю, яка перебувала у власності учасника на момент прийняття рішення про продовження строку діяльності фонду.

Учасники ринку вітають нововведення.

"Добре те, що тепер рішення інвесторами приймається без додаткового умови у вигляді падіння ВЧА на 20%. Для інвесторів і КУА це логічна норма, яка дасть простір для маневру", - вважає директор КУА "Арт Капітал Менеджмент" Леонід Городецький.

"На низьколіквідному українському ринку при закритті фонду КУА часто складно розпродати активи за справедливими цінами, ось закон і дає можливість одним інвесторам не виходити з інвестиції, а іншим - піти за поточною ціною. Це працює і у випадку, коли прибутковість фонду хороша, а інвестори воліють продовжити його роботу", - упевнений він.

Тобто, відзначає видання, продовження терміну діяльності ІСІ не ущемляє інтереси інвесторів, які не хочуть більше співпрацювати з тим чи іншим фондом, у них просто викуплять їхні цінні папери, а інвестори, які не хочуть в несприятливий момент на фондовому ринку фіксувати збитки, можуть почекати "кращих часів".

"Дані зміни дозволять компаніям з управління активами виключити скандали, які могли б виникнути в разі ліквідації" старих "закритих ІСІ з низьколіквідними портфелями цінних паперів на українському фондовому ринку і не підірвати репутацію всієї індустрії з управління активами", - відзначає директор з управління активами КУА "Драгон Есет Менеджмент" Сергій Черненко.

"У реальності проблема тільки одна - об'єктивність оцінки вартості активів у фонді. КУА не зацікавлені у зменшенні розмірів активів, саме тому ця норма корисна компаніям, у яких в управлінні багато закритих фондів", - упевнений Городецький.