У банків для кредитування іпотеки грошей під зав’язку – НБУ

Субота, 16 червня 2012, 11:31

Банківська система володіє достатнім обсягом ресурсів, щоб активно видавати іпотечні кредити, в т.ч. – в рамках 3% держпрограми.

Таку заяву зробив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст під час круглого столу "Доступне та комфортне житло: як працюють механізми зниження ставок за кредитами на придбання та ремонт житла?", пише "Дзеркало тижня. Україна".

"Якщо банки купують держоблігації під 13-14%, значить ресурс є. Подивіться на залишки на їх рахунках, скільки грошей у них в касі, скільки на рахунках за кордоном - це мільярди доларів, які просто лежать і чекають куди ж їх розмістять", - зауважив представник Національного банку.

За словами Дубихвоста, за цих умов потреби надання банкам цільового рефінансування від регулятора немає.

"Ось, наприклад, Нацбанк дасть під 3% цей ресурс. Що зміниться? Для фізичної особи це як було 3%, так і залишиться 3%. Цей механізм (компенсація частини відсоткової ставки за держрахунок) без емісії дозволяє все це зробити і зробити на ринкових умовах", - вважає директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ.

"Плюс ще в тому, що банки вибирають позичальника. Вони дивляться, потягне людина чи не потягне цей кредит. Якщо людина не зможе його обслуговувати, значить не можна видавати його зараз, не треба заганяти людей в боргову яму", - додав він.