НКРЕ підвищила тарифи для тих, хто споживає надміру електрики

П'ятниця, 15 червня 2012, 17:42

З 1 липня 2012 року підвищуються тарифи на електроенергію для побутових споживачів, які споживають понад 800 кВт на місяць.

Таке рішення ухвалила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики, передає "ЛІГАБізнесІнформ".

За даними НКРЕ, це дозволить наблизити тарифи на електроенергію для побутових споживачів до економічно обґрунтованого рівня.

Згідно із повідомленням, рішення щодо застосування тарифів на електроенергію в залежності від обсягів її споживання прийнято для додаткового захисту соціально вразливих верств населення, а також з метою стимулювання споживачів до енергозбереження.

За результатами аналізу отриманої інформації від 40 ліцензіатів із постачання електроенергії за регульованим тарифом НКРЕ встановлено, що населення, яке споживає понад 800 кВт на місяць, має велику кількість електроприладів і витрачає електроенергію у великих обсягах.

Середнє споживання електроенергії такими абонентами складає в середньому 1369 кВт-год на місяць. Для порівняння, 12 млн абонентів Україні споживают близько 75 кВт-год на місяць, тобто в 18 разів менше.

У відповідності із цим рішенням НКРЕ, з 1 липня побутові споживача повинні платити за електроенергію, спожиту понад 800 кВт-год на місяць, по 95,76 коп./КВт-год (з ПДВ).

У НКРЕ відзначили, що кількість споживають понад 800 кВт на місяць, становить 1,1% (або близько 200 тис. абонентів) від загальної кількості, однак вони споживають до 9% (або 3,1 млрд кВт-год на рік) від загальних обсягів споживання електроенергії населенням.

Разом із тим, для інших побутових споживачів, в тому числі і тих, які витрачають електроенергію до 1800 кВт-год на місяць в опалювальний період для опалення приміщень, тарифи на електроенергію залишаються без змін.

Зазначені зміни тарифів на електроенергію не поширюються на 99% абонентів, у тому числі на: багатодітні сім'ї, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, гуртожитки, дачні, дачно-будівельні кооперативи, і т.д, населення, яке витрачає електроенергію до 800 кВт-год на місяць і проживає в будинках, в яких відсутнє централізоване тепло- та газопостачання.