Уряд удвічі збільшив розмір кредитів на сільські хати

Понеділок, 11 червня 2012, 19:24

Гранична сума кредитування індивідуальних забудовників із метою добудови, реконструкції та придбання житла в сільській місцевості України буде збільшена удвічі - до 100 тис. гривень, з метою будівництва житла - також удвічі, до 200 тис. гривень.

Відповідні зміни до правил надання довгострокових кредитів, затверджені згідно з постановою Кабінету міністрів № 1597 від 5 жовтня 1998 року, внесені згідно з постановою уряду № 506 від 17 травня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Розмір авансових коштів, які можуть бути надані позичальнику на придбання будматеріалів, конструкцій та устаткування за індивідуального будівництва житла, згідно з документом, збільшений до 30% від суми кредиту (раніше 25%).

Також згідно з кредитною угодою може бути визначений порядок видачі коштів на спорудження та підключення інженерних мереж.

Кабінет міністрів доповнив перелік позичальників, які звільняються від сплати відсотків за кредитом, сім'ями із трьома і більше усиновленими дітьми, або дітьми, що перебувають під опікою.

Кредит тепер доступний також індивідуальним забудовникам, які проживають поза межами сіл і селищ у відокремлених фермерських садибах, і надається, передусім, окрім індивідуальних забудовників, із метою завершення будівництва, молодим фахівцям, які постійно проживають і працюють у сільській місцевості.

Головним розпорядником бюджетних коштів за програмою "Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників на будівництво (реконструкцію) придбання житла" уряд замість Міністерства аграрної політики і продовольства призначив Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

Одержувачами виступають фонди підтримки індивідуального житлового будівництва в регіонах.

Розподіл коштів між регіонами здійснює Мінрегіон протягом п'яти днів після попереднього погодження з Міністерством фінансів і Міжвідомчою координаційною комісією з питань індивідуального житлового будівництва на селі.

При цьому у разі наявності бюджетної заборгованості минулих років у рамках держпрограми кошти загального фонду держбюджету Мінрегіон спрямовує на її погашення.

Як відомо, у лютому 2012 року Мінрегіон запропонував збільшити максимальні розміри кредитів на будівництво житла в селах до 200 тис. гривень з 100 тис. гривень у зв'язку зі зростанням цін на будівельні матеріали та вироби в три-чотири рази з 2005 року.

Відповідні зміни були прописані в розробленому міністерством проекті постанови Кабінету міністрів, який передбачає внесення змін до постанови уряду № 1597 "Про затвердження Правил надання довгострокових кредитів індивідуальним забудовникам житла на селі".

Міністерство також пропонувало збільшити максимальний розмір кредитів на добудову, реконструкцію і купівлю житла в селах до 100 тис. гривень з 50 тис. гривень.

Крім того, проект документа передбачав можливість отримання позичальником коштів у безготівковій формі на придбання будівельних матеріалів конструкцій, обладнання в розмірі до 50% суми кредиту.

Крім того, Мінрегіон пропонував передати йому функції визначення обсягів фінансування за цією програмою від Мінагропроду.

Згідно з постановою уряду № 1597 від 5 жовтня 1998, довгостроковий кредит під 3% річних надається на термін до 20 років - індивідуальному забудовнику, і на термін до 30 років - молодим або неповним сім'ям, в яких вік кожного з подружжя або одного з батьків не перевищує 35 років.