АМКУ оштрафував "Укрспирт" на 200 мільйонів

Четвер, 31 травня 2012, 15:54

Антимонопольний комітет оштрафував державне підприємство спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" на 200 млн гривень за зловживання монопольним становищем.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу АМКУ.

Згідно із повідомленням, в 2010 році "Укрспирт" ухвалив наказ, яким майже утричі збільшив розмір щоквартальних відрахувань на утримання свого апарату управління з 1,4% до 4% від чистого доходу виробників етилового спирту від реалізації продукції.

У свою чергу, його правонаступник ДП "Укрспирт" встановило в умовах договорів комісії на продаж етилового спирту комісійну винагороду в розмірі 15%.

АМКУ зазначає, що внаслідок неправомірних дій підприємств стався економічно необґрунтоване зростання оптово-відпускних цін на етиловий спирт, основними споживачами якого є підприємства харчової промисловості.

Відомство уточнює, що в 2010-2011 рр. зазначені підприємства були єдиними суб'єктами господарювання, які мали право на торгівлю етиловим спиртом на внутрішньому ринку України.

Як повідомлялося, уряд наприкінці липня 2010 року ухвалив рішення ліквідувати державний концерн спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" і створити на його базі однойменне державне підприємство (ДП).

ДП віднесене до управління Міністерства аграрної політики і продовольства.