Іспанія каже, що зможе стабілізувати банки без зовнішньої допомоги

Вівторок, 29 травня 2012, 10:11

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що Мадриду не потрібна міжнародна фінансова допомога, щоб стабілізувати ситуацію в банківській системі країни.

"Ми не дозволимо впасти жодному з регіональних урядів, жодному з банків", - запевнив він на прес-конференції, передає "Інтерфакс".

У той же час Рахой сказав, що ЄС повинен забезпечити захист євро.

Багато хто сприйняв це як заклик до Європейського центрального банку відновити купівлю облігацій південних країн єврозони.

Спред прибутковості еталонних 10-річних держоблігацій Іспанії та Німеччини виріс в понеділок до максимальної позначки за весь час існування євро - з 1999 року, прибутковість 10-річних паперів досягала в ході торгів 6,47%, свідчать дані The Wall Street Journal.

Приводом для цього стали дії влади з порятунку Bankia, акції якого на торгах в понеділок впали на 13%.

Багато хто вважає, що влада буде змушена підтримати й інші фінансові інститути через погіршення якості їх активів у результаті зниження цін на нерухомість.

Інвестори стурбовані також потенційним загостренням фінансових проблем Іспанії після звернення за держдопомогою найбагатшого з регіонів країни - Каталонії.

Греція, Португалія та Ірландія були змушені вдатися до міжнародної фінансової допомоги, коли вартість запозичення для них перевищила 7% річних.

Прибутковість іспанських паперів перебувала нижче рівня в 5% річних до того, як на початку березня уряд країни оголосив, що не зможе скоротити бюджетний дефіцит в 2012 році до 4,4% ВВП, як було заплановано раніше.

Міністри фінансів єврозони погодили новий орієнтир дефіциту бюджету для Іспанії на цей рік - на рівні 5,3% ВВП.

У 2011 році дефіцит становив 8,5% ВВП, тоді як цільовий показник становив лише 6% ВВП.

Бюджет країни на цей рік, представлений в березні, включає в себе найжорсткіші більш ніж за 30 років заходи бюджетної економії, підвищення податків, скорочення витрат і передбачає економію близько 27 млрд євро.