Жеваго інвестує в українські підприємства 4 мільярди

Понеділок, 21 травня 2012, 13:47

Компанія Ferrexpo, якій належить більше 85% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, розраховує збільшити обсяг інвестицій в Україну більше, ніж наполовину - до 54%.

У компанії повідомили, що розмір інвестицій в українські підприємства в 2012 році може становити 4,046 млрд  грн, повідомляє "Інтерфакс".

Згідно з інвестпрограмою Ferrexpo, затвердженою радою директорів, компанія вкладе 1,806 млрд грн в програму капбудівництва, 831 млн грн - в технічне обладнання. На капітальні ремонти всіх видів устаткування, будівель і споруд компанія витратить понад 1 млрд грн.

Між тим, у компанії відзначають, що на обсяг інвестицій в Україну буде робити істотний вплив стан світового ринку і доступність зовнішніх запозичень. Крім того, розмір інвестицій також буде залежати від умов своєчасного відшкодування ПДВ найбільшим компаніям-експортерам, у тому числі і українському підрозділу Ferrexpo.

У компанії відзначають, що за минулий рік в модернізацію і оновлення виробництва на гірничорудних підприємствах ПГЗК і ЄГЗК в Україні інвестували понад 2,619млрд грн (без ПДВ), при цьому на технічне переоснащення та капітальне будівництво було виділено понад 1,667 млрд грн, на капітальні ремонти - близько 952 млн грн.

Власником 51% акцій Ferrexpo є Fevamotinico, що належить Костянтину Жеваго, 25% компанії належать BXR Group Limited (мажоритарний акціонер однієї з найбільших у Центральній Європі вугільної компанії New World Resources NV).