"Чорноморнафтогаз" ввів в експлуатацію першу "вишку Бойка"

Середа, 16 травня 2012, 15:10

Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" ввело в експлуатацію і завершує останні приготування до початку роботи СПБУ "Петро Годованець".

Про це повідомили в прес-службі "Чорноморнафтогазу".

Згідно з повідомленням, бурова платформа на початку червня стане на точку буріння на платформі БК-1 Одеського газового родовища.

Подача газу з промислу на материк запланована на початок нового опалювального сезону - жовтень-листопад 2012 року.

Підготовка до початку промислової експлуатації Одеського родовища передбачає буріння 5 нових експлуатаційних свердловин і розконсервацію однієї, пробуреної раніше свердловини.

З новою СПБУ в поточному році буде пробурено понад 8 тис. метрів.

Очікується, що додатковий видобуток з свердловин після введення їх в експлуатацію в листопаді-грудні 2012 року складе не менше 53 млн кубометрів.

У прес-службі повідомили, що за 4 місяці 2012 року "Чорноморнафтогаз" наростив видобуток газу на 9,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року - до 352,7 млн кубометрів.

Усього в 2012 році "Чорноморнафтогаз" планує видобути 1,15 млрд кубометрів газу.

Подальше зростання видобутку газу очікується після початку експлуатації нових самопідйомних плавучих бурових установок і введення в експлуатацію Одеського і Безіменного родовищ природного газу.

Як повідомлялося, СПБУ "Петро Годованець" прибула на базу буріння та облаштування Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" Чорноморське (АР Крим) 10 травня.

Буксирування з турецького порту Гіресун тривало п'ять діб за маршрутом довжиною 408 морських миль.

Друга закуплена "Чорноморнафтогазом" СПБУ заступить на вахту в Чорне море в 2013 році. У червні вона буде спущена на воду в Сінгапурі.

У 2011 році "Чорноморнафтогаз" на тендері придбав дві морські бурові установки за ціною 400 млн доларів кожна.

У першому тендері "Чорноморнафтогазу" взяли участь тільки дві, пов’язані між собою фірми. Ціна установки (400 млн доларів) виявилася на 150 млн доларів вищою, ніж у виробника.

У другому тендері взяли участь три посередники.

ЗМІ стверджували, що ринкова ціна другої установки також коливається близько 200 млн доларів. Натомість переможцем виявилася "Ризька судноверф" із ціною близько 400 млн доларів.