Україна продовжує наполягати на створенні тристороннього газового консорціуму

Вівторок, 15 травня 2012, 18:15

Україна, як і раніше, наполягає на створенні тристороннього газового консорціуму.

Про це заявив президент Віктор Янукович у вівторок у Москві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Наша мета - створення газотранспортного консорціуму за участю України, Росії та Європи, вона залишається. Ми вважаємо, що ми не в змозі модернізувати цю системи (ГТС) самостійно", - сказав він.

Розповідаючи про те, що Росія залишається для України головним партнером, Янукович зазначив, що Україна, тим не менш, проводить переговори з іншими країнами про диверсифікацію постачань енергоносіїв.

"Переговори переговорами, ми працюємо, наприклад, із Туркменистаном, ми працюємо і з Азербайджаном, ми шукаємо такі можливості. Чому? Тому що нас не влаштовує ціна на російський газ. І це цілком природно", - сказав він.

За словами президента, щойно Україна отримає "нормальну ціну", вже не буде необхідності звертатися до інших країн.

"А поки що ситуація, яка заганяє нас у такий кут, я не сказав, що глухий, але ми зобов'язані займатися диверсифікацією. Коли будуть диверсифіковані джерела постачання газу, тоді можна буде обирати, хто дасть кращу ціну. Але сьогодні ми не відмовляємося від наших партнерів, і вони добре розуміють, в якому стані ми перебуваємо. Ми просто не маємо таких грошей, щоб платити за такий дорогий газ", - сказав Янукович.

Він зазначив, що росіяни також зацікавлені продавати Україні "більше газу".

"Що більше - то краще. Тобто, і тут наші інтереси в якійсь точці збігатимуться", - сказав Янукович.