Депутати залишили за "Нафтогазом" право на експорт газу

Вівторок, 15 травня 2012, 15:39

Верховна рада відмовилася заборонити НАК "Нафтогаз України" і компаніям, 50% і більше яких належать державі, експорт природного газу.

За прийняття в першому читанні законопроекту № 9155 проголосували 56 депутатських карток при 226 мінімально необхідних, повідомляє портал "Дело".

Відповідні зміни пропонувалося внести в закон "Про основи функціонування ринку природного газу".

Відповідно до законопроекту, НАК, його дочірні підприємства, підприємства, 50% і більше яких належить державі, а також компанії, які працюють із цими компаніями за договорами про спільну діяльність, зобов'язані реалізовувати весь видобутий газ для потреб населення.

Крім того, проектом пропонувалося встановити, що роздрібні ціни на природний газ для населення встановлюються з урахуванням рентабельності вищеперелічених компаній не більше 15%.

Ініціатор законопроекту - депутат Сергій Пашинський (фракція Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина").

Під час голосування за законопроект в залі були присутні тільки 3 депутати від БЮТБ і близько 10 - від фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона".

Як повідомлялося, в липні 2011 року президент Віктор Янукович підписав прийнятий Радою закон "Про внесення змін до закону "Про засади функціонування ринку природного газу", яким парламент дозволив використання видобутого в Україні газу для виконання договірних зобов'язань з експорту природного газу за існуючими контрактами в Відповідно до міжурядових угод.

28 квітня президент підписав закон, згідно з яким Кабміну дозволено реорганізувати НАК "Нафтогаз". При цьому приватизація "Нафтогазу" заборонена.