Міністри фінансів єврозони спростували вихід Греції з блоку

Вівторок, 15 травня 2012, 13:00

Міністри фінансів єврозони спростували можливість виходу Греції з єврозони, назвавши чутки про це "пропагандою і нонсенсом", але заявили, що країна повинна виконати умови програми допомоги, узгоджені з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом.

Якщо Греція зможе сформувати уряд, і цей уряд підпишеться під угодою про допомогу, то, можливо, деякі пункти програми можуть бути пом'якшені, сказав голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер, передає Reuters.

"Я не уявляю, навіть на одну секунду, що Греція покине зону євро. Це нонсенс, це пропаганда", - заявив Юнкер репортерам.

"Вихід Греції з єврозони не був предметом наших дебатів сьогодні. Абсолютно ніхто, жодна людина не говорила нічого в цьому сенсі", - сказав Юнкер після шестигодинних переговорів міністрів фінансів 17 країн єврозони.

Через вісім днів після виборів політичні партії Греції так і не змогли сформувати коаліцію, і опитування громадської думки показують, що на повторних виборах краще за всіх себе можуть проявити партії, що виступають проти програми допомоги ЄС/МВФ.

Переговори, які в понеділок очолив президент Греції Каролос Папуліас, навряд чи увінчаються успіхом - лідер ліворадикальної партії SYRIZA відмовився в них брати участь, а лідер іншої партії лівого крила не бажає вступати в яку-небудь коаліцію без участі першого.

Основні вимоги лідера SYRIZA Алексіса Ціпрас - розірвати угоду про допомогу з ЄС/МВФ, яка накладає жорсткі обмеження на фінанси Греції.

Представники ЄС підкреслили, що можливість для зміни умов програми допомоги на 130 мільярдів євро дуже невелика.

Однак Юнкер, здається, запропонував Афінам деяку свободу дій у випадку, якщо грецьким партіям вдасться подолати розбіжності і підтримати план реформ.

"Нам потрібен уряд в Греції. Грецькому уряду доведеться відповісти, чи повністю він зобов'язується виконувати програму, а потім, якщо з'являться виняткові обставини, ми не виключаємо можливості обговорення", - заявив Юнкер.

Оскільки Греція витратить всі гроші вже на початку червня і у неї немає уряду, щоб обговорити отримання наступної порції фінансів, інвестори почали робити ставки на те, що хаотичний дефолт в країні відбудеться швидше раніше, ніж пізніше.

На минулих вихідних представники Європейського центробанку Люк Коен і Патрік Хонохан відкрито говорили про можливість виходу Греції з валютного блоку і зробили висновок, що це не матиме фатальних наслідків для єврозони.