Український фондовий ринок став європейським аутсайдером

Вівторок, 15 травня 2012, 09:28

Українські торговці цінними паперами вчора пережили ті ж негативні емоції, що і під час різкого обвалу фондового ринку 8 серпня 2011 року, коли світові біржі панічно відреагували на зниження агентством S&P прогнозу кредитного рейтингу США.

Обвал індикатора "Українській біржі" на 7,34% виявився максимальним за дев'ять місяців, пише "Комерсант-Україна".

Втративши майже 100 пунктів, індекс завмер на позначці 1134 пункту - рівень серпня 2009 року.

Більш сильне падіння індекс UX переживав лише сім разів: двічі в 2009 році, чотири рази в травні 2010 року, коли почалася грецька криза, і один раз в 2011 - 8 серпня (-8,3%).

Розпродажі охопили ринок відразу після відкриття торгів.

"Відкрилися трохи нижче закриття п'ятниці і практично весь день продовжували падати", - зазначив начальник відділу торговельних операцій брокерського будинку "Відкриття" Олександр Прачковский.

Протягом дня на ринок виходили нові продавці.

"Всі усвідомили, що врятуватися не вдасться, і почали продавати свої акції. Дрібні спекулянти, які роблять ставки на пониження ринку, допомагали продавцям опускати ціни", - сказав трейдер ІГ ТАСК Микола Семененко.

Приводів для паніки було достатньо, зокрема побоювання щодо нездатності Греції сформувати уряд, що загрожує посиленням кризи в єврозоні.

Економісти з Citibank підрахували, що ймовірність виходу Греції із зони євро становить від 50% до 75%.

У цьому випадку агентство Fitch пригрозило знизити рейтинги Іспанії, Португалії та Італії на три щаблі.

Грецька криза спровокувала розпродажі не тільки на світових майданчиках - від азіатських до американських (сильніше інших упали європейські індекси - на 1,94%-2,29%), а й на ринках сировини.

Вартість золота впала на 1,42%, до 1561,5 долара за унцію, нафти WTI - на 1,47%. Котирування євро оновили 4-місячний мінімум - 1,283 долара.

На відміну від глобальних ринків, продавців на "Українській біржі" зупинити було важко через низьку ліквідність.

"У нас за великим рахунком нікому відкуповувати акції", - нарікає партнер ІГ "Універ" Олексій Сухоруков.

За даними "Української біржі", обсяг коштів зарезервованих для угод з акціями за два тижні впав на 15 млн гривень, до 73,5 млн гривень.

За словами Олексія Сухорукова, довіри інвесторів до вкладень у фондовий ринок немає вже давно, зокрема, воно було підірвано забороною на проведення операцій з акціями підприємств групи "Донецьксталь" і на покупку паперів банків в портфелі фондів.

"Ці події говорять про те, що ринок ще далекий від цивілізованої форми. Люди це розуміють і бояться заходити на нього", - додав він.