Столичному бюджету можуть залишити всі зібрані з фізичних осіб податки

Понеділок, 14 травня 2012, 10:22

Глава парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, міський голова Києва в 1999-2006 роках Олександр Омельченко (позафракційний) зареєстрував у кінці минулого тижня законопроект №10466 зі змінами до бюджетного кодексу, спрямований на посилення фінансових основ місцевих бюджетів.

Депутат пропонує повернути Києву право зараховувати до доходів міського бюджету 100% сум від податку на доходи фізичних осіб, пише "Комерсант-Україна".

Столиця з 2011 року перераховує до держбюджету 50% надходжень цього податку (направлено 6,16 млрд гривень).

Бюджет міста не був виконаний на 646 млн гривень.

У 2012 році київська влада планує зібрати 7,3 млрд гривень податків (у тому числі фіксованого).

Субвенція і дотація на виконання Києвом функцій столиці буде здійснюватися за рахунок коштів, перерахованих перед цим з київського бюджету в державний.

Таким чином, чим більше столиця перерахує до державної скарбниці, тим більше отримає на виконання своїх функцій.

"Тобто ці кошти будуть мати цільове призначення", - пояснює експерт Асоціації міст з моніторингу законодавства в питаннях бюджету Олександр Слобожан.

Відповідно до закону "Про столицю України - місто-герой Київ", в держбюджеті щорічно затверджується обсяг коштів на фінансування повноважень столиці.

В рамках останніх змін до бюджету ця сума збільшена удвічі - до 2 млрд гривень.

За словами першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Олександра Мазурчака, столична влада неодноразово пропонувала ідентичну норму по збору всіх 100% сум податку на доходи фізичних осіб.

"Влада Києва зацікавлена в стабільних доходах. Принципово важливо, щоб наші статті доходів були захищені. Якщо частина грошей буде вилучатися, як зараз, а потім повертатися на виконання функцій столиці, то ми отримаємо гроші тільки через півроку і не встигнемо їх ефективно використовувати", - відзначає Мазурчак.