Тимошенко пообіцяла, що не використовуватиме СОТ для тиску на Росію

Понеділок, 28 січня 2008, 15:31

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що не розглядатиме майбутнє членство України в Світовій організації торгівлі як інструмент тиску на Росію в питаннях поставок газу.

Про це Тимошенко сказала на брифінгу в Єврокомісії у Брюсселі, відповідаючи на питання, чи стане уряд використовувати членство України в СОТ для приборкання Росії в газових поставках, яка поки не є членом СОТ, передає "Українська правда".

"Вступ України до СОТ - це прекрасний шлях для інтеграції у світовий економічний простір, а не інструмент, щоби тиснути на інші держави", - сказала Тимошенко.

"У межах участі України в СОТ усі наші торгові процедури стануть більш прозорі та конкурентні стосовно всіх наших партнерів", - додала прем'єр.

Водночас президент Єврокомісії Жозе Баррозу повідомив, що вступ України до СОТ відкриє початок переговорів про створення зони вільної торгівлі "Україна-ЄС".

"Щодо зони вільної торгівлі "Україна-ЄС", то переговори можуть розпочатися швидко. Це питання кількох тижнів. Головною передумовою цього було членство України в СОТ, яке стане реальністю вже в лютому", - сказав Баррозу.

"Безумовно, вступ України до ЄС - це надзвичайно позитивна новина", - підкреслив Баррозу.

"Україна просувається все ближче і ближче до ЄС. І щоб продовжити цей прогрес, нам потрібна стабільна Україна з реформованою економікою. Саме про це я сказав мадам Тимошенко", - додав президент Єврокомісії.

"Я знаю мадам Тимошенко давно і сподіваюся, що політична стабільність буде в Україні реальністю", - сказав він.