Виклики для агробізнесу: як кризи впливають на сировинні ринки

Вівторок, 17 березня 2020, 18:22
Експерти прогнозують нову світову кризу, яку можуть спричинити коронавірус та різкі зміни цін на викопні енергоресурси. До чого слід готуватися аграріям?
радник із стратегічного розвитку президента УКАБ

Розпочнемо з невеликої ретроспективи. За останні 20 років світова економіка пережила три глобальні економічні кризи.

У 1997-1998 роках світ сколихнула азіатська фінансова криза. У її епіцентр потрапили нові індустріальні країни Південно-Східної Азії.

Головною причиною кризи стало поєднання двох факторів: проведена урядами цих країн лібералізація руху капіталу та посилення тенденцій глобалізації.

Після потрясіння на валютному ринку сталися величезні розпродажі на фондових  ринках азіатських країн. Криза зменшила світовий ВВП на 2 трлн дол.

У тому ж 1998 році спалахнула російська криза. Вона стала першою світовою фінансово-банківською кризою для більшості країн СНД, у тому числі для України.

Наступна глобальна криза шокувала світову економіку майже через десять років. Вона досі безпрецедентна за розмірами та винятковим ступенем поширення, але одночасно має багато спільного з фінансовими стресами минулого.

За даними МВФ, світовий ВВП з 1990 року по 2002 рік зріс на 42%, а з 2002 року по 2007 рік — ще майже на 34%. У той же час світові обсяги фінансових активів інвестиційних інститутів у 2007 році перевищили світовий ВВП в десять разів.

Відправною точкою у розвитку подій стала іпотечна криза в США, прояви якої спостерігалися ще з 2006 року. Криза subprime-кредитування спровокована діями ФРС. Вона надмірно знизила процентну ставку, а потім утримувала її на неадекватно низькому рівні, що зумовило зростання попиту та цін на нерухомість.

Одне з найбільших падінь фондових індексів в останній декаді лютого 2020 року з новою силою поставило питання щодо перспектив світової економіки. Поточні базові сценарії передбачають суттєвий, але відносно помірний негативний вплив.

Так, Організація економічного співробітництва та розвитку знизила прогноз зростання світового ВВП у зв'язку з коронавірусом на 0,5% порівняно з 2019 роком до 2,4%. Порушення світових логістичних ланцюжків та більш потужні фінансові стреси через втрату довіри і впевненості є основними ризиками.

У той же час окремі економісти прогнозують більш суттєві негативні сценарії, зважаючи на військові конфлікти, торговельні війни та протекціонізм.

Як бізнес в Україні воює з коронавірусом: реальні практики та інструкції

Аналіз динаміки світових цін на продовольчі товари показав, що протягом трьох періодів "складних часів в економіці" (бралося до уваги також падіння динаміки світового ВВП у 2001 році) темпи росту ВВП в середньому скоротилися на 2,4%.

Як правило, найбільш виразно реагує на негативну економічну динаміку нафта. За три проаналізовані періоди ціни на неї знижувалися протягом кризового року в середньому на 27,4%. Що характерно: ціни на нафту також достатньо швидко відновлюються з відновленням темпів економічного зростання.

Зниження цін на зернові в середньому становило 13%. Пшениця дешевшала на 17,4%, а кукурудза та ячмінь — відповідно на 12,5% та 9%. Менша залежність цін на ячмінь від стану економіки може бути спричинена меншими обсягами світової торгівлі та залежністю світового ринку від кількох ключових постачальників.

Разом з тим, таке зниження було достатньо суттєвим в період відносно високих світових цін (1998 рік та 2009 рік) і не спостерігалося або навіть фіксувалося зростання цін в період поганої цінової кон'юнктури (2001 рік).

М'ясо в середньому дешевшало на 4,6%: свинина — на 15,8%, баранина — на 7,1%. У той же час навіть в несприятливій економічній ситуації ціни на яловичину та курятину переважно зростали (на 0,6% та 3,9% відповідно). Загалом на ринку м'яса була дещо менша волатильність цін порівняно із зерновим ринком.

Світові ціни на олійні культури та рослинні олії під час кризи в середньому знизилися на 8%. Динаміка цін на сою корелюється більшою мірою із зерновими культурами. Однак у 1998 році ціни на олії та олійні культури навіть зростали (за винятком соєвого шроту). Проте це був відкладений ефект зниження цін, коли у 1999 році вони обвалилися до рівня, суттєво нижчого, ніж були до кризи.

Ціни на цукор визначаються більшою мірою факторами цукрового ринку, ніж економічною динамікою. Навіть в період економічної нестабільності ціна на цукор в середньому зростала на 8,6%.

Залишається найважливіше запитання: як поточна кон'юнктура кореспондується з інформацією про історичний вплив криз. У контексті українського ринку це можна побачити на прикладі інформації, наведеної в таблиці.

Вплив економічної нестабільності на експортні ціни на українські зернові та олійні культури, FOB, дол за тонну

Товар

Середня ціна 2019/2020 MP

13.03.20

13.03.20 до середнього за  2019/2020 MP

%

Продовольча пшениця

205

207

2

1

Кукурудза

178

178

0

0

Ячмінь

184

184

0

0

Соєві боби

364

380

16

5

Соняшник

347

390

43

12

Соняшникова олія

730

675

-55

-8

Ріпак

415

415

0

0

Джерело: "АПК-інформ"

Отже, експортні ціни на ключові експортні товари відіграли зростання цін, що відбувалося в січні та першій половині лютого, і повернулися до середнього рівня за поточний маркетинговий рік. За деякими позиціями (соняшникова олія) рівень цін суттєво нижчий. При цьому ціни на соняшник або сою є скоріше номінальними, бо період активної реалізації цих культур на експорт минув.

Можна припустити, що в цінах врахований вплив падіння фондових ринків та очікуване охолодження ділової активності. У випадку виникнення фінансових складнощів у покупців або проблем з логістикою ефект може бути більш суттєвим.

Менеджмент аграрних компаній протягом кількох тижнів сприймає кризу не як прогноз, а як даність, що відповідає оцінці стану економіки на політичному рівні в багатьох європейських країнах. Погіршення цінової кон'юнктури, ускладнений доступ до фінансових ресурсів, проблеми з логістикою є очевидними викликами.

Водночас, країни з порівняно низькою собівартістю матимуть відносні конкурентні переваги, так само як на корпоративному рівні — компанії з помірним кредитним навантаженням. Оптимізація затрат і собівартості є найбільш очевидними рішеннями на рівні бізнесу.

Не виключені й інші ефекти, наприклад повернення частини трудових мігрантів  або уповільнення трудової міграції при охолодженні економік країн ЄС.