Цифровий простір: як технології змінять наш стиль життя в 2019 році

Вівторок, 14 травня 2019, 09:03
Чотири технологічних прогнози, які змінять наше життя вже до кінця 2019 року.
генеральний директор Lenovo в Україні

Технології, які нас оточують, важко було уявити ще 5 років тому.

Життя практично кожного трансформується з появою інновацій – покупки за допомогою телефону, оплата комунальних платежів онлайн, замовлення їжі додому через додаток, а також такі, здавалося б, буденні речі, як розумні лампочки, сигналізації, системи зв'язку в конференц-залах.

Усе це так чи інакше змінює стиль і якість життя. Світові тенденції показують, що вже до кінця 2019 року на нас чекає ще більше – зміниться уявлення про робоче місце, процеси будуть максимально автоматизовані, ми отримаємо нові можливості для розвитку, кар'єрного росту і повсякденних справ завдяки штучному інтелекту, технологіям доповненої і віртуальної реальності.

Глобально ми вже зараз спостерігаємо ці зміни і очікуємо, що скоро вони прийдуть і в Україну

Прогноз #1: Суспільство висуває вимоги до пристроїв, компанії адаптуються

Розумна інфраструктура міста, розумний будинок, цифровий робочий простір - це все приклади екосистем, в яких люди і пристрої взаємодіють один з одним.

Згідно з останнім дослідженням Lenovo, користувачі найбільше цінують технології, які допомагають створити комфорт, заощаджують час і дають можливість вільно спілкуватися.

Якщо пристрій не відповідає хоча б одному з цих параметрів, швидше за все він не матиме попиту.

Інтелектуальні технології продовжують впроваджуватися в персональні пристрої і, зокрема, в комп'ютери.

Також ми спостерігаємо, як смарт-дисплеї об'єднують візуальну частину (сенсорні дисплеї) з аудіо (голосові помічники).

Розпізнавання голосу, аутентифікація за допомогою фото, відбитка пальця, постійне підключення до мережі разом з категорією смарт-дисплеїв, що розвивається, змінять наше уявлення як про взаємодію з технікою, так і між собою.

Зміниться ситуація і на робочому місці. Визначальним фактором розвитку технологій буде взаємодія покоління міленіалів і пост-міленіалів, які активно використовують планшети, а також технології доповненої і віртуальної реальності.

Компанії поступово будуть переходити на концепцію мобільного офісу і спрощеної взаємодії в команді, спілкування з клієнтами і партнерами, які знаходяться за межами офісу.

Це такі інструменти як розумні конференц-зали, інтерактивні дисплеї тощо.

Прогноз #2: Технології у сферах, з якими ми взаємодіємо щодня

Інтернет речей (IoT), штучний інтелект (AI) і доповнена/віртуальна реальність (AR/VR) - технології, які будуть поступово впроваджуватися в різноманітні сфери життя: виробництво, освіту, рітейл, медицину.

Наприклад, згідно з нещодавнім прогнозом Market Research, IoT в секторі охорони здоров'я продовжить значно розширюватися, досягнувши $163,24 млрд до 2020 року. Це на 38% більше, ніж у 2015 році.

В Україні технології віртуальної реальності активно використовуються в освіті.

На початку 2019 року Академія ДТЕК впровадила систему віртуального навчання співробітників.

Для шолома віртуальної реальності Lenovo Explorer був створений спеціальний тренажер, в якому співробітники занурювалися в реальні умови виробництва.

Мета такого експерименту – відшліфувати навички співробітників для роботи з обладнанням, яке знаходиться під високою напругою.

Також технології віртуальної реальності з різними програмними комплексами використовуються в освіті.

Наприклад, розробки LanguaBooks™ і LanguaTest™ – це "розумні" книжки і система тестування мови, які допоможуть говорити, слухати і вчитися.

Спільно зі спеціальною програмою в VR вони дають можливість не тільки переглядати зображення, але і стати безпосереднім учасником подій і сценок з життя.

Традиційно, імерсивні технології використовуються і у сфері розваг. Наприклад, для повного занурення у відеогру, віртуальний світ або дослідження історичних подій.

Прогноз #3: Технології доповненої і віртуальної реальності відходять від функції розваг

Технології доповненої реальності швидко набирають популярність. За прогнозами IDC, витрати на продукти і послуги, які включають у себе ці технології, досягнуть 27 мільйонів доларів в 2019 році, що на 92% вище порівняно з минулим роком.

До кінця 2019 року доповнена реальність буде активно використовуватися не тільки для розваг, а й для навчання, в комерційних цілях і навіть у віртуальному туризмі.

Наприклад, у минулому році компанія Lenovo анонсувала VR-додаток "Київ: з ранку до світанку", за допомогою якого можна "прогулятися" визначними місцями Києва.

Ви тільки уявіть, що завдяки технологіям віртуальної реальності, не виходячи з дому, ви можете не просто побачити незвичайні місця у місті, а й зазирнути за лаштунки театру, відчути себе конструктором легендарних українських велосипедів "Еней" або диригувати оркестром.

Прогноз #4: Штучний інтелект змінить уявлення про цифрову безпеку

Людський фактор – найслабша ланка в безпеці інформації не тільки в Україні, але у всьому світі.

Співробітники, які не знають основ цифрової безпеки або не надають їй великого значення, можуть піддавати свою компанію кіберзагрозам.

Наприклад, як було під час хакерської атаки Petya в Україні в 2017 році. Тоді комп'ютерні мережі великих компаній і банків України були паралізовані.

Основною причиною, чому така атака стала можливою, називають несвоєчасне оновлення або застарілі операційні системи на пристроях.

Співробітників приваблює можливість працювати віддалено або зі свого пристрою в офісі. Безумовно, це зручно, але в той самий час може нести фінансові та репутаційні ризики для компанії.

Через недостатньо захищений доступ до мережі пристрій може бути заражений вірусами, а важливі дані можуть пошкодитися або бути викраденими.

Тому усвідомлюючи всю серйозність проблеми, компанії все більше уваги приділяють можливостям штучного інтелекту забезпечувати кібербезпеку.

Передбачається, що в 2019 році компанії і користувачі будуть зосереджуватися на чотирьох ключових областях безпеки: захист даних, ідентифікація, захист пристроїв та інформації під час перебування онлайн.

Наприклад, набирає популярність DaaS (Device-as-a-Service) – комплексне рішення для офісних пристроїв.

Новий співробітник компанії, що використовує систему DaaS, отримує стандартизовану техніку, повністю готову до роботи, яку він може адаптувати під свою специфіку діяльності.

Це дозволить компаніям з самого початку налаштовувати робочу техніку за стандартами цифрової безпеки.

Майже 30% IТ-директорів, які взяли участь в дослідженні Gartner в 2018 році, розглядають DaaS як стратегічно важливу складову безпеки на наступні 5 років.

Але навіть при наявності цього та інших технологічних рішень, в 2019 році будуть акцентувати увагу і на змінах в поведінці людини.

Компаніям важливо розуміти своїх співробітників, їх потреби і моделі поведінки.

Це допоможе краще керувати пристроями і надійніше захищати їх, створюючи актуальні та зручні рішення, якими будуть користуватися.

Знаючи все це, можна з упевненістю сказати, що в 2019 році компанії зіштовхнуться з безліччю викликів, можливостей і перетворень.

І всі кращі зміни будуть здебільшого можливі завдяки передовим рішенням і інноваційним розробкам технологічних компаній.