Європа і кокс

Четвер, 28 листопада 2013, 09:35
Уряд збільшив квоти на імпорт коксу та коксівного вугілля. Що станеться з цими здобутками зараз, коли питання про асоціацію з ЄС вже не на часі?
Данило Нестеров, ЕП

Підготовка до Вільнюського саміту точилася не лише на тлі перипетій навколо долі Юлії Тимошенко. Процес торкнувся і металургів.

Зокрема, уряд збільшив квоти на імпорт коксу та коксівного вугілля. Що станеться з цими здобутками зараз, коли питання про асоціацію з ЄС вже не на часі?

Прийняті наприкінці жовтня Кабміном дві постанови передбачали збільшення квоти на імпорт коксівного вугілля на 1 млн тонн, коксу - на 90 тис тонн.

Тепер в країну можна ввезти 11,2 млн тонн коксівного вугілля і 300 тис тонн коксу.

Квоти на імпорт уряд ввів 1 червня 2013 року. Підстава - профіцит цих позицій на українських підприємствах.

Найбільші металургійні підприємства зустріли цей захід прохолодно. Корпорація ІСД навіть намагалася довести неправомірність квотування в суді. Не спрацювало.

Після прийняття рішення про квотування ввезення коксу та коксівного вугілля співвласник корпорації ІСД Сергій Тарута наголошував, що визначених постановою обсягів повинно вистачити до кінця 2013 року.

Однак лише з урахуванням того, що постанова прийнята в червні. При цьому він розраховував на відшкодування ПДВ. Проте вже у листопаді з'ясувалося: квота на імпорт коксівного та бітумінозного вугілля вичерпана на 85%.

Відтак, уряд вирішив збільшити квоти. Мотивація цього рішення простою мовою могла би звучати так: "Квоти спрацювали, тому ми збільшуємо їх розмір".

Натисніть для збільшення

За розрахунками уряду, завдяки квотам імпорт коксівного вугілля в Україну за вісім місяців 2013 року знизився на 600 тис тонн. Одночасно попит на українське коксівне вугілля з червня по серпень збільшився на 241 тис тонн, хоча він зростав і у квітні, і у травні - ще до введення квот.

У профільній асоціації коксохімічних підприємств "Укркокс" обіцяли не допустити квотування у 2014 році. Там відзначали, що необхідні обсяги сировини для імпорту отримали всі виробники. До того ж, деякі підприємства обстоювали своє право на імпорт коксу та коксівного вугілля з огляду на внутрішню кооперацію.

Зокрема, "Арселор Міттал Кривий Ріг" наголошував, що має змогу імпортувати ці продукти з інших підприємств компанії у країнах СНД.

Можна сказати, що згортання підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС може додати інтриги до питання квот на 2014 рік. Тепер це уже не настільки актуальне питання, а позиція європейців не така важлива, як раніше.

У який бік будуть переглянуті квоти - цікаве питання. Можливо, вітчизняним видобувним підприємствам пощастить більше.

Сергій Тарута. Фото УП

* * *

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми.

Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.