Олександрійські мільйонери часів Ставицького

П'ятниця, 20 вересня 2013, 12:46
Донецькі користувачі мільярдів "Укртрансгазу" - на заслуженому відпочинку. Державна компанія переводить потоки на нових бізнесменів з олександрійської вотчини міністра енергетики Едуарда Ставицького.
Юрій Ніколов, "Наші гроші"

Наприкінці серпня "Укртрансгаз" уперше з початку 2013 року провела закупівлю запчастин до газоперекачувальних агрегатів на серйозну суму - 66,86 млн грн.

Нові тендери принесли нову тенденцію. Від "розпилу" було відлучено чотири донецькі "прокладки", які з 2010 року монопольно освоїли 2,5 млрд грн на цих запчастинах. Замість них в схему увійшли "олександрійці".

Анігіляція дискредитованих "прокладок" відбулася одразу після призначення Едуарда Ставицького міністром енергетики у грудні 2012 року. Тодішні тендери "Укртрансгазу" на придбання турбінних запчастин були просто заморожені.

Також одночасно з призначенням Ставицького стали відомі подробиці попередньої схеми. Виявилось, що донецькі фірми були відкриті на підставних осіб.

Тендерні ж мільярди прокачувалися по ланцюжку "транзитних" фірм, які використовувалися у тому числі групою "Металл юніон" донецького бізнесмена Руслана Циплакова - друга молодшого сина президента Віктора Януковича.

Звісно, нема даних про те, що Циплаков був "в долі". Однак нема причин вважати, що друг президентського сина взагалі "не в темі". Бо він цей "Укртрансгаз" і страхує, і кредитує, і навіть допущений до мільярдів материнського "Нафтогазу".

У будь-якому разі всю "непростоту" донецьких "прокладок" підтвердила міліція, яка недавно закрила кримінальне провадження щодо тендерів на запчастини. Мовляв, "злиття" 2,5 млрд грн у якісь ями - не злочин.

Однак це вже історія. Зараз більш цікаві нові фаворити "Укртрансгазу". Ними стали київські фірми "Компанія-гермес", "Промоушн-груп" та "Укрстк". Перші дві наприкінці серпня виграли 66,86 млн грн, а третя створювала їм тендерне алібі, будучи єдиним конкурентом на торгах.

Найбільш чіткі відбитки Ставицького знайшлися довкола "Компанії-гермес", якій дісталися 35,66 млн грн. Цю фірму заснував киянин Павел Клещов у лютому 2013 року, тобто майже відразу після входження Ставицького у курс справ у ПЕК. Точніше, у тій частині, яку йому вдалося відбити у Юрія Бойка.

Довкола Клещова відразу почали виникати привиди міста Олександрія. Це місто Кіровоградської області є знаменним для уродженця Сумщини Едуарда Ставицького. Саме тут він оволодівав менеджерськими навичками до того як стати виконавцем схеми з відчуження "Межигір'я" на користь Віктора Януковича.

Глава Міненерговугілля Едуард Ставицький та його попередник Юрій Бойко. Фото kmu.gov.ua

У 1994-2002 роках він працював менеджером ЗАТ "НВО "Екологічне паливо України", став почесним президентом дитячо-юнацького футбольного клубу "Кристал-аметист" - команди, що змагається в обласній першості.

Ставицький не забуває про рідні пенати і тепер, коли став міністром. Цієї весни пообіцяв знайти інвесторів для Олександрійського буровугільного комплексу і побудувати біля міста електростанцію, що працюватиме на місцевому паливі.

Абсолютно не чужа Олександрії і родина Ставицького. Мати міністра Вікторія Ставицька до кінця 2012 року була секретарем Олександрійської міськради. Однак разом з підвищенням сина її… звільнили за прогули.

Однак повертаємось до опису переможців. Від Клещова до Ставицького виявилося навіть менше класичних "шести рукостискань", які можуть будь-кого з нас познайомити з англійською королевою. Що, в принципі, зрозуміло, оскільки ми шукали шляхи не до Англії, а обмежилися однією Україною.

Коротко схема така: власник києво-олександрійського бізнесу Павло Клещов є партнером олександрійця Юрія Омельченка. Омельченко є партнером олександрійця Ігоря Іваніченка, а Іваніченко є партнером Анатолія та Вікторії Ставицьких - батьків Едуарда Ставицького.

Цей ланцюжок не доводить, що тендерні гроші "Укртрансгазу" дійшли до рук Ставицького. Тим паче, міністр завжди розділяв фінансові інтереси родини і свої.

"Якщо мої родичі і були колись засновниками в даних компаніях, то це не має до мене жодного стосунку", - відхрещувався Едуард Ставицький від ланцюжка власників фірми "Голден деррік", якій очолювана Ставицьким держкомпанія "Надра України" кілька років тому сприяла у становленні на ринку розвідки надр.

Однак і ми всього лиш журналісти, а не слідчі. Наше завдання - досліджувати тенденції не для покарання винних, а для ознайомлення з ними громадян.

Тенденції ж сьогодні такі: зміна керівництва призвела до зміни маршруту грошових потоків. Безумовно, це можна пояснити класичним збігом. Проте, здається, тут більше підходить анекдотичне: "Тут мені карта і пішла".

Пояснення до інфографіки

ПАТ "Укртрансгаз"

Віддало "Компанії-гермес" підряд на постачання запчастин до газоперекачувальних агрегатів на 35,66 млн грн.

Павло Клещов, засновник ТОВ "Компанія-гермес"

В Олександрії заснував ТОВ "Спорт тайм 2012". Разом з олександрійцем Сергієм Пушкаренком - цей бізнесмен у 2010 році знаходився у розшуку податкової міліції за ухиляння від податків в особливо великих розмірах - заснував ТОВ "Фаворит систем". Є директором ТОВ "Сиріус 2012".

Юрій Омельченко, житель Олександрії

Заснував ТОВ "Сиріус 2012". Є співзасновником ТОВ "Рибторг груп". Другим засновником є ТОВ "Будінвестсистем", власником якого є ПАТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Прайвет еквіті".

Ігор Іваніченко, житель Олександрії

Заснував ТОВ "Стандарт-капітал", яке є найбільшим акціонером інвестфонду "Прайвет еквіті". Разом з Омельченком заснували фірми "Інтерпостач" та "Ареф".

Був директором футбольного клубу "Кристал-аметист", почесним президентом якого є Едуард Ставицький, очолював олександрійську фірму "Чарівниця" Вікторії Ставицької.

Є директором нафтогазодобувного-геологорозвідувального ТОВ "Гео-інвест", зареєстрованого на офшори "Темворс лтд" та "Авітем капітал с.а."

Засновник та директор ТОВ "Сиріус 2013", яке є основним акціонером кіровоградського ПАТ "Міжнародна акціонерна авіаційна компанія "Урга".

Анатолій Ставицький, батько Едуарда Ставицького

Очолює наглядову раду авіакомпанії "Урга".

Едуард Ставицький, міністр енергетики та вуглепрому

Контролює роботу "Укртрансгазу".

Оригінал публікації: Олександрійські мільйонери часів Ставицького