Картопляна аномалія Харківщини

Вівторок, 20 листопада 2012, 16:18
"Наші гроші" підготували огляд цін на картоплю, яку цієї осені купували в різних регіонах України. Результати шокували навіть наші цинічні душі.
Юрій Ніколов, "Наші гроші"

"Наші гроші" підготували огляд цін на картоплю, яку цієї осені купували в різних регіонах України. Результати шокували навіть наші цинічні душі.

Ми то думали, що неможливо бути нахабнішими від силовиків. Все-таки хто ж піймає за руку тендерника з СБУ, який для рідної контори купує щось найдорожче і, мабуть, найкраще? Однак виявилось, що в Україні є місцина, порівняно з якою всі інші відпочивають.

Закупівлі картоплі в Харківській області та самому Харкові окупували вершечок хіт-параду "Наших грошей": перші сім позицій рейтингу або 12 з перших 16 позицій. Нижче опинились абсолютно різні регіони - Одеська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Луганська, Закарпатська, Хмельницька області.

До того ж ціна на картоплю на Харківщині виходить за рамки здорового глузду за всіма параметрами. Зафіксовані нами ціни - 2,97-3,90 грн за кг - на 80-130% вищі від середньої ринкової ціни по Україні.

При цьому звертаємо увагу: всі харківські закупівлі здійснено у фізичних осіб-підприємців, відтак ці ціни - без ПДВ. А термін постачання - до кінця 2012 року - не передбачає значних видатків на складське зберігання.

З огляду на такий касовий розрив з іншими регіонами ми навіть не припускаємо, що освітяни та медики під чуйним керівництвом Кернеса та Добкіна займаються якимось дивним гендлярством з неймовірною "дельтою". Бо 20, чи 50% "відкату" ще якось можна натягнути на голову. Навіть на "вишках Бойка" маржа не дотягувала до 80%.

Однак жодної іншої ймовірної версії щодо харківських цін на картоплю у нас теж немає.

Бо ж лише у жовтні під вікнами Азарова бунтували фермери, які розповідали, що у них картоплю скуповують по 70 копійок, і вже потім на базарі вона коштує удвічі-утричі дорожче. Але ж невже посередницька мафія саме на Харківщині має такий потужний вплив на владні установи?

Отже, милуйтеся цінами, за якими владні установи купують картоплю бюджетним коштом платників податків. І хай потім не жаліються на нестачу фінансування для нормального харчування школярів та хворих.

Як ми рахували. До огляду потрапили оголошення про закупівлі, опубліковані у "Віснику державних закупівель" з 1 жовтня по 16 листопада. З поміж сотень оголошень вибирали ті, в яких було вказано придбання картоплі, а не просто "культури овочеві".

*За ринкову ціну взято дані державного НДІ "Украгпропромпродуктивність", який щотижня моніторить ціни в роздрібних мережах України. За цими даними, середня ціна на картоплю 13 листопада в Україні становила 1,67 грн за кг, у Харківській області - 1,7 грн за кг.

Фото sevastopol.su