Шансів у влади нема

Вівторок, 19 жовтня 2010, 14:25
Нинішній уряд - явний чемпіон із створення армії ворогів. І найчисленніший її загін - це малий та середній бізнес. За різними оцінками, нас три мільйони осіб, не рахуючи родичів і друзів, яких вдасться умовити.
Олександр Поляков, підприємець


Інновації в дії

айкраща країна знаходиться у центрі Скіфії. Її біда - морози та безголові правителі". Авеста, 5 століття до нашої ери.

В усьому світі час рухається вперед. Чому ж тільки одна шоста частина суші, немов потрапивши у чортову круговерть, метається між соціалізмом і неофеодалізмом, марно намагаючись потрапити в манливе і світле європейське майбутнє?

Відповідь можна пошукати у творах класиків, зокрема Миколи Гоголя. У його безсмертній комедії "Ревізор" ми бачимо наших горе-правителів у всій красі. На повен зріст постають тут їх бездарність, дурість, жадібність і лицемірство.

Тут є Городничий, що хапає за бороди купців - малий бізнес. Є наймолодший з "сильної" команди Хлестаков - "освічена, світська, вищого тону людина". Є нещасна унтер-офіцерська вдова - опозиція - та її недолугі виправдання перед Його європейською величністю.

Слово, яке характеризує подібне чиновництво, теж є: болото. І знаменита - заключна - сцена твору у нас теж буде, все ще попереду.

Гоголівські комедії надзвичайно промовисті. Так, совість і доброчесність не в пошані у цих панів. А як справи із справедливістю і здоровим глуздом?

Мене завжди дивувало, чому на цій території в усі віки за будь-якої влади так ненавиділи і ненавидять тих, хто намагався і намагається щось зробити.

Тих, хто не спився від депресії перехідної економіки. Хто не клянчить у центрах зайнятості державні подачки. Хто не намагався влаштуватися у теплі кабінети, а, будучи звільненим із заводів у буремні 1990-ті, ризикуючи, на свої гроші створив маленький бізнес, просто намагаючись вижити.

На жаль, так було завжди. Дев'ять десятиліть тому чиновникам від комунізму заважали заможні селяни, інтелігенція, священики - найбільш активна, чесна і духовна частина населення. Тепер заважає малий бізнес. Дуже дивно.

По-перше, бізнесмен для держави набагато вигідніший за будь-якого чиновника, адже йому не потрібно платити зарплату, відпускні, лікарняні, йому не потрібний кабінет або особисте авто. Мало того, він сам платить державі податки.

По-друге, дивує мотивація. Купці існували тисячі років до затвердження нинішнього Кабміну і будуть існувати після. Дурне і смішне відсіє час - головний суддя. Як і в гоголівській комедії, бездарних і злодійкуватих українських чинуш теж чекає ревізор.

Сьогоднішній уряд - явний чемпіон із створення армії ворогів. І найчисленніший її загін - це малий та середній бізнес. За різними оцінками, нас три мільйони осіб, не рахуючи родичів і друзів, яким напередодні виборів вдасться пояснити, що й до чого.

Шансів у влади дуже мало. Їх просто немає, враховуючи пильну увагу до України з боку Європи. Невдовзі настане кульмінаційний момент: замість жорсткого погляду з-під окулярів у золотій оправі ми побачимо очі Сірка.