Якість як національна ідея

Понеділок, 15 березня 2010, 14:39
Якщо умовна ідеальна організація відповідає 1000 балам, а найкращі європейські організації оцінюються у 700-750 балів, то лідери України досягають 550-600 балів. Однак таких підприємств в Україні лише одиниці.
Петро Калита, президент Української асоціації якості


Інновації в дії

Щоб зробити Україну процвітаючою та поліпшити якість життя її громадян, необхідно, перш за все, змінитися нам самим. Потрібно філософію дефіциту, вкорінену у нас за 70 років на генному рівні, витіснити філософією насиченого ринку, у який ми занурилися понад 15 років тому.

Треба навчитися жити на засадах принципів безперервного вдосконалення і постійних поліпшень. Слід зрозуміти, що Україна зможе досягати довготермінових системних покращень тільки тоді, коли вона почне розвиватися як суспільство творення, а не споживання і накопичення.

У світі існує кілька шкал, за якими можна оцінити і порівняти рівні досконалості будь-яких підприємств. Є така шкала і в Європі.

Якщо умовна ідеальна організація за цією шкалою відповідає 1000 балам, а найкращі європейські організації оцінюються у 700-750 балів, то лідери України досягають 550-600 балів. Однак таких підприємств в Україні лише одиниці.

Найважливішим показником, яким можна охарактеризувати будь-яку пострадянську країну, є співвідношення рівнів досконалості основної маси її підприємств і основної маси підприємств розвинутих країн Європи.

Багаторічна практика оцінювання дозволяє зробити висновок, що в Україні це десь 200-250 балів, а в розвинених країнах - 400-450 балів. Це дуже великий розрив. Це той фактор, що визначає конкурентоспроможність економіки і якість життя.

Краща світова практика ведення справ відображена у восьми концепціях загального управління якістю - Total Quality Management, TQM. Цими концепціями керуються десятки тисяч компаній всіх континентів, які прагнуть досконалості.

В інтерпретації EFQM, провідної європейської організації у цій сфері, концепції досконалості - це досягнення збалансованих результатів, додавання цінності для споживачів, управління через натхнення і чесність, досягнення успіху через людей, вирощування творчості і інновацій, побудова партнерських стосунків.

Для практичного використання цих концепцій застосовують моделі досконалості. Найпоширеніші серед них - японська модель імені Демінга, американська модель імені Болдріджа і європейська модель EFQM.

Остання описує будь-яку організацію за допомогою дев'яти критеріїв: лідерство, стратегія, персонал, ресурси, процеси, продукти, результати, які стосуються споживачів, персоналу та суспільства, ключові результати. Ці критерії представлені у вигляді 32-х підкритеріїв.

Порівняння конкретної організації з моделлю дозволяє визначити її сильні сторони та області для удосконалення. Інформація про кращу практику дозволяє розробити інноваційну програму удосконалення на певний період часу.

За час незалежності в Україні сформувався ряд громадських об'єднань і організацій, орієнтованих на сприяння підприємствам у вдосконаленні. Особливе місце серед них посідає Українська асоціація якості - УАЯ.

Головний результат просування в Україні ідей якості - це поступова зміна філософії мислення багатьох лідерів економіки і підприємництва, які у своїй практиці все ширше використовують сучасні принципи лідерства. Сьогодні можна говорити про наявність в Україні умов для істотних змін на краще.

У мотивації підприємств до удосконалення важливе місце займає професійне оцінювання та визнання досягнутого рівня. Компанії за ініціативи УАЯ вже 15 років удосконалюються на засадах моделі EFQM. Однією з інновацій стало створення сходів ділової досконалості, інтегрованих у схему рівнів досконалості EFQM.

Сходи дозволяють будь-якій організації просуватися до рівня досконалості, досягнутого кращими компаніями Європи. Механізм сходження полягає у виявленні сильних сторін і областей для вдосконалення, отриманні нових знань, розробці програми вдосконалення, її виконанні і черговому оцінюванні.

Так крок за кроком компанії наближаються до європейських лідерів.

Кращий досвід, який УАЯ принесла з Європи, дозволяє вітчизняним організаціям рости, як на дріжджах. Вже більше 40 з них отримали сертифікати EFQM "Визнання досконалості в Європі", 16 стали призерами нагороди за якість країн Центральної та Східної Європи, у тому числі п'ять - переможцями.

Кращі вітчизняні підприємства десять років тому об'єдналися у клуб лідерів якості України, який став діловим локомотивом. Вітчизняні компанії, що вийшли на рівень 500-600 балів, є великою цінністю для країни і зразком для наслідування.

Накопичений досвід дозволяє розгорнути масовий рух за досконалість і якість. На жаль, він ще не став масштабним. В Україні є чимало керівників, які переконані: в умовах кризи і значного зниження обсягів реалізації не до вдосконалення. Однак без такої роботи неможливо зберегти бізнес та розширити ринки збуту.

Масове безперервне вдосконалення - це головна ланка, за яку можна витягнути весь ланцюг соціально-економічних проблем України.

Влада має активно сприяти розвитку руху за вдосконалення та якість. Мова йде саме про сприяння, а не регулювання. При цьому в умовах дефіцитного бюджету великі витрати зовсім не обов'язкові.

Якщо держава усвідомлює важливість вдосконалення своїх організацій, вона повинна поважати їх досягнення не менш, ніж успіхи спортсменів та артистів, а отже, має встановити гарантовану систему нагород - грамот, медалей, орденів.

Держава повинна довіряти організаціям, що вдосконалюються, а отже, може звільнити їх від контролю та нагляду: чим вищий рівень, тим менший контроль.

Досконалим організаціям держава може гарантувати свій захист, особливо від рейдерів. І, звичайно, якщо державою передбачені будь-які преференції, їх варто давати лише під зобов'язання піднятися на чергову сходинку досконалості.

В Україні давно ведуться дискусії про національну ідею. Але чи може бути краща національна ідея за ту, що ґрунтується на безперервному вдосконаленні організацій і постійному поліпшенні якості життя людей? Ця ідея універсальна.