Очистити систему

Понеділок, 15 лютого 2010, 13:31
За рахунок механізму рекапіталізації слід створити банк розвитку, який фінансував би великі інфраструктурні проекти. Хтось перший має розпочати масштабне, на 10-20 мільярдів гривень, кредитування економіки.
Олександр Савченко, заступник міністра фінансів, доктор економічних наук, почесний президент громадської організації "Народні фінанси", екс-заступник голови НБУ.


Інновації в дії

Україна реально вийде з кризи, як тільки відновить довіру бізнесу і людей до банківської системи. Про те, що такої довіри немає, свідчить не лише зниження обсягів депозитів у банківській системі на 8,3% за 2009 рік, але й домінування серед клієнтів фінансових установ панічних настроїв.

Відсутність оптимізму демонструють і люди, депозити яких застрягли та знецінилися, і підприємства, права яких ігноруються усіма - банками, регуляторами, державою. Не випадково депозити юридичних осіб у 2009 році скоротилися на 18%.

Такі ж настрої переважають і серед позичальників, тому якість кредитного портфеля українських банків погіршується. Збитки від поганих активів за 2009 рік склали 22,2% капіталу банків, обсяги кредитування падають.

Влада самоусунулася від вирішення проблем вкладників і позичальників. Рекапіталізація системи виглядає дрібною і несистемною, але головна її вада - несправедливість: комусь пощастило повернути свої гроші, а комусь ні. Вирішальне значення мають не знання та інтелект, а російська рулетка і, звичайно, гроші.

У цих умовах відновити довіру до банків дуже складно. Потрібна програма посткризового управління економікою, яка б базувалася на аналізі української антикризової програми, рекомендаціях світового співтовариства і тверезій оцінці здатності української фінансової влади робити щось конструктивне.

Основні положення такої антикризової програми розроблені мною. Звісно, свої пропозиції новому президенту готує багато колективів. Прочитавши деякі праці, я зрозумів, що нас можуть чекати нові проблеми, породжені непрофесійністю авторів, браком їх інтегрованості у сучасну систему економічних знань і дискусій.

Дурість таких "гуру" проявляється при переході до чогось конкретного, адже "істина завжди конкретна". Надія на журналістів, які часто знають і розуміють більше, ніж кандидати та доктори наук. Потрібні елементарні фільтри, щоб підняти рівень економічних дискусій на сучасний рівень.

Наразі пропоную кілька рекомендацій НБУ та уряду щодо відновлення довіри до банків. З одного боку, їх можна швидко виконати, з іншого - вони досить дієві. Однак навіть ці тези вимагають професійних знань, мінімального ідеалізму та критичної маси нових керівників, які розуміють проблему і націлені на результат.

Таким результатом є ситуація, коли економіка зростає, фінансова система стабільна, доходи населення підвищуються на базі зростання економіки, накопичення людей не розкрадаються і не знецінюються, банки не спекулюють, а кредитують економіку і людей, зростання цін наближається до європейського рівня - менше 10%.

Головне, що потрібно пам'ятати владі: всі її рішення мають базуватися на принципі соціальної справедливості - тоді вони будуть підтримуватися суспільством і бізнесом, принаймні, малим і середнім. Соціальна справедливість не має нічого спільного із соціальним популізмом, який разом з корупцією завів країну у глухий кут.

НБУ повинен бути відкритим та прозорим і має дбати про фінансову стабільність країни. Методи монетарної, валютно-курсової політики, політики нагляду і регулювання ринку повинні відповідати стандартам ЄС. Вони мають забезпечити зростання економіки неінфляційними і недевальваційними інструментами.

Уряд за підтримки НБУ повинен негайно організувати страхування міжбанківського кредитування - розвинути, нарешті, примітивний грошовий ринок, де б домінували міжбанківські позики не на один день чи ніч, а тримісячні, шестимісячні та річні банківські запозичення. Це допомогло б розблокувати кредитування економіки.

За рахунок механізму рекапіталізації банківської системи слід створити банк розвитку, який може фінансувати великі інфраструктурні проекти. Хтось перший має розпочати масштабне, на 10-20 мільярдів гривень, кредитування економіки.

За ним підуть інші. Тоді й депозити юридичних осіб почнуть зростати. Решта націоналізованих банків повинна бути якомога швидше продана.

Центральний банк і уряд повинні очистити систему, незважаючи на різні "дахи", від поганих банків - їх залишилося небагато, баланси життєздатних банків - від поганих активів - їх, на жаль, дуже багато, і баланс НБУ - від неадекватних активів і пасивів.

І остання важлива рекомендація: потрібно страхувати депозити не тільки фізичних, а й юридичних осіб, і почати також із 150 тисяч гривень. Тоді малий та середній бізнес перестане "боятися" банківської системи.

Крім того, така новація дозволить перетворити Фонд гарантування депозитів у реальну структуру, яка замість НБУ без конфлікту інтересів зможе займатися ліквідацією поганих банків.