"Семья" выдавила ЕДАПС из паспортного бизнеса

"Семья" выдавила ЕДАПС из паспортного бизнеса

Среда, 24 июля 2013, 09:00 -
В июне Захарченко перевел печать загранпаспортов от ЕДАПСа на госкомбинат. В июле на комбинат приехал сам Арбузов. Это однозначно воспринималось как попытка "Семьи" "отжать" себе очередной солидный финансовый поток. (Укр.)

Вже місяць триває війна навколо однієї з мільярдних годівниць України. Мова йде про виробництво закордонних паспортів.

Багато років ця послуга, яка апріорі повинна бути парафією держави, була фактично приватизована концерном ЄДАПС.

Саме цій структурі із заплутаною структурою власності та загадковими бенефіціарами громадяни України платили шалені гроші за свої документи.

Схему, за якою державна послуга стала приватною, журналісти розписували сотні разів. Писали про загадкового бізнесмена Юрія Сидоренка та екс-депутата, нинішнього заступника глави Державного міграційної служби Василя Грицака, чиї прізвища майже завжди стоять поруч з назвою легендарного консорціуму.

Реклама:

Писали про патенти на зовнішній вигляд паспортів, які отримали власники ЄДАПС. Нібито тільки у цієї фірми є технології для виготовлення паспортів. Писали про мільярдні обсяги "паспортних" тендерів з одним учасником, які вигравав консорціум.

Йшла безкінечна торгівля за те, скільки повинне коштувати виготовлення закордонного паспорта. Остання актуальна версія від ДМС - 377 грн 15 коп. З них державне мито - 170 грн, вартість послуг - 87,15 грн, вартість бланка - 120 грн.

Водночас активісти стверджують, що останні дві позиції - незаконні, і громадяни повинні сплачувати лише державне мито - 170 грн. Недавно їх позицію навіть підтримав Вищий адміністративний суд України.

Лише за офіційними платежами можна уявити обсяг грошей пересічних українців, який осідав у кишенях бенефіціарів концерну. Однак нічого не змінювалося. Приватна фірма і далі надавала державні послуги та отримувала за це шалені гроші. І це не враховуючи інші корупційні моменти, з якими пов'язана видача паспортів.

Це і дрібне шахрайство з підсуванням громадянам зайвих квитанцій на оплату невідомих "інформаційних послуг". Це і створення труднощів для звичайного отримання документів. Це і формування потоку через "фірм-причеп", які за пару тисяч гривень здатні "організувати" паспорт за кілька днів.

Однак 12 червня Кабмін з подачі "сімейного" глави МВС Віталія Захарченка, якому підпорядковується Державна міграційна служба, раптово зупинив дію урядового документа, який уможливлював передачу ЄДАПСу замовлень з друку паспортів.

Видання Zn.ua з посиланням на свої джерела в МВС повідомило, що уряд планує повністю замістити продукцію приватного концерну виробництвом державного поліграфічного комбінату "Україна". Так воно і сталося.

Василь Грицак. Фото ovsgeneral.org.ua

Наприкінці червня замовлення на друк закордонних паспортів отримав державний комбінат. Правда, "Україна" друкуватиме паспорти старого зразка, адже нові запатентував згаданий вище бізнесмен Юрій Сидоренко. Це однозначно сприймалося як намагання "Сім'ї" "віджати" собі черговий солідний потік.

Щоправда, чуби традиційно почали тріщати у "холопів". У розпал сезону відпусток відділення ДМС перестали видавати громадянам замовлені паспорти, мотивуючи це зупинкою ЄДАПСу. Однак було прийняте рішення йти до кінця. 23 липня на "Україну" приїхав з ревізією перший віце-прем'єр, фінансовий директор "Сім'ї" Сергій Арбузов.

"Восени ми плануємо підписати угоду з ЄС. Ми повинні зробити вже біометричний паспорт - це умова ЄС. Тому в мене велике прохання, щоб у нас не виникало жодних збоїв, і ми з цим впоралися", - сказав він директору комбінату Максиму Степанову.

Директор пообіцяв Арбузову, що весь технологічний процес, необхідний для виробництва таких паспортів, активно налагоджується. "Ми працюємо над тим, щоб до 1 листопада біометричний паспорт уже випускався в Україні", - сказав Степанов.

"Ми всіма силами працюємо над технічними біометричними показниками, над дизайном документів. Я думаю, до 15-20 серпня ми передамо уряду перші прототипи біометричних закордонних паспортів", - пообіцяв він.

Крім того, Арбузов дав доручення до 2 серпня вирішити проблему із забезпеченням громадян закордонними паспортами.

Додаткова плата

З одного боку, все красиво: величезні замовлення відібрали у приватної лавочки, якій роками платили оброк чи не всі громадяни України, і віддали їх державному підприємству. Захищати цих "жертв віджиму" зовсім не хочеться.

З іншого боку, відбувається повна монополізація "Сім'єю" потоків державних коштів. Адже важко повірити, що це угруповання раптово вирішить зламати корупційну надбудову системи адміністративних послуг. Можна припустити, що "Сім'я" увінчає цю надбудову, і система "причеп" отримає інших бенефіціарів.

Фото tochka.net

Більше того, у "сімейному" Кабміні, вирішили закріпити додаткову плату за закордонні паспорти. Минулого тижня уряд ухвалив непримітну постанову №490 "Про внесення зміни до пункту четвертого Порядку надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг". Уряд вирішив дописати до цього пункту лише п'ять слів.

Стара редакція норми звучала так: "У разі надання послуги, що передбачає видачу бланка або номерного знака, розмір плати за її надання визначається з урахуванням витрат, пов’язаних з придбанням відповідної продукції". Тепер до неї дописали "у тому числі вартості персоналізації". Що це означає?

Відповідь міститься у супровідних документах до внесених змін, які є у розпорядженні ЕП. У пояснювальній записці, яку підписав особисто Захарченко, зазначається, що ці зміни розроблені ДМС спільно з МВС за власною ініціативою.

"Розроблення проекту акта обумовлене відсутністю законодавчого регулювання відшкодування громадянами України вартості персоналізації паспортних документів", - зазначив міністр. За його словами, персоналізацію бланків здійснює "Державний центр персоналізації документів".

"Закон "Про здійснення державних закупівель" чітко розмежовує поняття "товари" і "послуги". У цьому випадку бланки паспортів є товаром, а їх персоналізація є послугою. Враховуючи викладене, ДМС повинна проводити закупівлю окремо бланків паспортів як товарів та окремо послуги з їх персоналізації", - йдеться у документі.

"У той же час законодавство України не регулює питання сплати громадянами України вказаних послуг", - наголосив Захарченко.

Натисніть для збільшення

Що таке персоналізація? Це внесення на бланк інформації про власників паспортів.

Якраз 15 липня ДМС уклала угоду з "Державним центром персоналізації документів" на відповідні послуги протягом 2013 року на 14,3 млн грн. На думку Кабміну, заплатити за це повинні самі бажаючі поїхати за кордон.

Усе це відбувається на фоні рішень суду за позовом свідомого мешканця Запоріжжя Руслана Жирова, який добився рішення про видачу йому закордонного паспорта за 170 грн, тобто лише за державне мито.

Експерти стверджують, що це - єдиний правомірний платіж, встановлений декретом Кабміну "Про державне мито", який має силу закону. Інші платежі - вартість послуг - 87,15 грн, вартість бланка - 120 грн - є більш ніж спірними.

За бланки громадяни справно платять. Тепер уряд про всяк випадок освятив і плату за персоналізацію. Звісно, "потік" успішно розвертається, треба закріпити "русло".

Однак для громадян нічого не зміниться. Вони віддаватимуть шалені гроші за можливість поїхати за кордон та отримати підтвердження громадянства своєї улюбленої батьківщини. Тільки житимуть за ці гроші вже зовсім інші люди. 

Реклама:
Подпишитесь на наши уведомления!