Державу вигнали з "Хліб Інвестбуду"

Державу вигнали з "Хліб Інвестбуду"

Понеділок, 10 вересня 2012, 10:34 -
Фото Ukranews
"Кіпріоти" ніби спеціально внесли у статутний фонд ТОВ "Хліб Інвестбуд" таку суму, щоб державні 49% зменшились рівно до 1%. Це притому, що минулого року через свій "напівдержавний" статус "ХІБ" отримував всіляку підтримку МінАПК. Держбюджет, як відомо, від такого "співробітництва" не отримав ні копійки.

Українські чиновники, і міністри, і взагалі будь-хто, уже не зможуть посилатися на державний статус сумнозвісної компанії "Хліб Інвестбуд", коли вона буде отримувати чергову порцію "пільг". Справа у тім, що держави в цій компанії фактично уже немає. Тобто, уряд ще присутній в цій компанії, але номінально.

Після останніх змін в установчих документах ТОВ "Хліб Інвестбуд", які відбулися 6 серпня 2012 року, частки держава в підприємстві з 49% зменшилася до 1%.

Прокладка на замовлення

Про це, зокрема, свідчить витяг з Єдиного державного реєстру підприємств.

Реклама:

З документу випливає, що 97,93% лідера експорту українського зерна тепер належить фірмі з пропискою на Кіпрі – Алдзас Інвестментс Лтд. Зміни в структурі власності ТОВ відбулися через "класичну" схему – внесення додаткового капіталу у статутний фонд.

При цьому вищезгадана компанія була створена зовсім нещодавно, і є звичайною shelf company. Такі структури реєструють юридичні компанії, щоб потім продати усім бажаючим в єдиному пакеті з наданням інших послуг. Тобто, це колишня "пустишка" - на момент створення засновники ще могли не знати, хто буде її власником.

Уявіть, Алдзас Інвестментс Лтд є в списку готових компаній на сайті російського юридичного консультаційного центру "Побєдоносєц". На ньому вказана дата реєстрації компанії та її стартовий капітал – 1тис євро. Ціна готової "офшорки" становить 2,5 тис євро.

 

Отже, питання перше. Хто купив цю shelf company?

Далі, недавно створена Алдзас Інвестментс Лтд внесла у статутний капітал "Хліб Інвестбуду" 1,457 млн гривень, що дозволило "розмити" частку держави до 1% - не більше, і не менше.

Примітно, що "кіпріоти", коли вносили кошти, ніби спеціально внесли у статутний фонд "ХІБа" таку суму, щоб державна АК "Хліб України" отримала рівно 1%. Так, сьогоднішній розмір статутного фонду ТОВ становить 1,488 млн гривень, а частка ДАК "Хліб України" – 14,88 тис гривень.

 

Тож у "Хліб Інвестбуда" тепер три власники: Алдзас Інвестментс Лтд із переважною часткою 97,93%, держава в особі ДАК "Хліб України" – 1%, і ТОВ "Каласар" – 1,07%.

Питання друге. Чому державна ДАК "Хліб України" пішла на цю угоду, і чому її дозволило профільне Міністерство аграрної політики?

І одразу питання третє. З якою метою здійснена ця операція?

Слід Путіна

Трохи передісторії. Компанія "Хліб Інвестбуд" була створена у грудні 2004 року ДАК "Хліб України". У 2010 році власником 51% акцій компанії стало ТОВ "Каласар".

Саме воно з 2010 року і до недавнього часу контролював "Хліб Інвестбуд" - за рахунок того, що в нього у статутному капіталі було аж на 930 гривень більше, ніж у держави. Співвідношення засновників становило 51% на 49%.

І тоді, і сьогодні "Каласар" очолював і очолює Олександр Козирєв, який завжди знаходиться в "тіні". Ніхто навіть не здогадується, як він виглядає. Його прізвище також фігурує серед управлінців інших компаній з досить сумнівною репутацією. 

"Економічна правда" уже писала, як цей менеджер разом з нинішнім керівником "Хліб Інвестбуду" - Ігорем Філліпенко - пов'язані, і яке вони відношення можуть мати до депутата Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Причому "регіонал" завжди заперечував свій зв'язок з "Хліб Інвестбудом", а менеджери компанії навіть заявляли, що "Каласар" представляють інвестори з Уол-стріт. Однак стиль роботи "ХІБа" явно не тягне на американський почерк ведення бізнесу. Зокрема, за ознакою публічності.

Абсурдність версії про американців спростували журналісти порталу "Наші гроші", які довели, що один із засновників ТОВ "Каласар" – кіпрська компанія Genetechma Finance Limited – є афілійованою особою російського "Внєшекономбанку" (в Україні представлений Промінвестбанком),  чию наглядову раду очолює особисто Володимир Путін.

Зокрема, видання наводить дані російського банку, який відповідно до їхнього законодавства виклав на своєму сайті список афілійованих осіб. Тобто, це документ, підтверджений авторитетом цілої Російської Федерації.

Полное фирменное наименование аффилированного лица

Место нахождения юридического лица или место жительства физического лица

Основание (основания), в силу которого лицо признается аффилированным

Дата наступления основания (оснований)

Genetechma Finance Limited

12 Kennedy Avenue, Kennedy Business Gentre,  2 Floor, Nicosia, Cyprus

Дочерняя компания Bellevue Industries Sarl

24.08.2010

Bellevue Industries Sarl

15-17 Avenue Gaston Diderich L-1420 Luxembourg

Дочернее общество ОАО "ВЭБ-Лизинг"

22.07.2009

Открытое акционерное общество «ВЭБ-Лизинг»

121357, г. Москва,

Ул. Верейская, д.29, стр.141

Дочернее общество Внешэкономбанка

08.08.2008

Джерело: Наші гроші

Проте, росіянам належало лише 50% "Каласара". Інша частка залишалася за уже згаданим "інкогніто" Козирєвим, тобто, за донецьким менеджментом.

Сьогодні співвідношення у статутному капіталі "Каласара" таке ж саме, тільки замість Козирєва серед засновників фігурує компанія із швейцарського кантону – Трейд Хауз Юкреніан Фуд Грейн АГ (Trade House Ukranian Food Grain AG).

Примітно, що зовсім недавно в Україні почав працювати зернотрейдер-"новачок" із схожою назвою. Зрештою, його поява частково пояснює ті зміни, які відбулися у складі засновників "Хліб Інвестбуду".

"Хліб Інвестбуд" №2

"Трейд Хауз Україна" – так називається нова компанія, яка горить бажанням випробувати себе в експорті українського збіжжя.

Як повідомляють в прес-службі компанії, працює вона на зерновому ринку України лише з 2012 року. Однак, успіхи новоспеченого зернотрейдера як для такого малого терміну роботи просто вражаючі.

В компанії "ЕП" повідомили, що з початку нового маркетингового року (липень 2012 – червень 2013) "Трейд Хауз Україна" уклала ряд попередніх угод щодо експорту зернових до 15 зарубіжних країн!

В це важко повірити, враховуючи, що дата державної реєстрації юридичної особи – 13 червня 2012 року, а розмір внеску засновника до статутного фонду – 1 тис гривень.

Учасники ринку взагалі вперше чують про цю компанію. Як таке можливо?

"ЕП" також випадково дізналася про існування цієї компанії. Автор зателефонував до офісу "Хліб Інвестбуду", а його переключили на речника "Трейд Хауз Україна", який, до речі, ще зовсім недавно працював на "ХІБ".

Тобто, обидві компанії, як виявляється, знаходяться за однією адресою – Саксаганського, 1.

Утім, єдина приймальня та офіс – це ще не все. Співпадають адреси та контактні особи для зв'язку регіональних представництв зернторейдерів.

Роберт Бровді

До того ж, керує "новачком" Роберт Бровді, який до травня 2012 року виконував функції гендиректора "ХІБа".

І останній факт – назва компанії - "Трейд Хауз Україна" - вказує на зв'язок з одним із непрямих власників того ж "Хліб Інвестбуду", про що йшлося вище.

Втім, новий гравець заперечує, що має відношення до скандального "ХІБа".

"Центральний офіс та регіональні представництва знаходяться у приміщеннях, які використовуються на загальних підставах згідно укладених договорів оренди", - наголошує прес-служба.

За словами одного з представників ринку, подібні пертурбації і зміни складу засновників – це підготовка до великого переділу. Який, начебто, був спровокований суперечкою між міністром Миколою Присяжнюком та очільником "ХІБа" Ігорем Філліпенко.

"Скоро буде переділ. Одному дістанеться "Хліб Інвестбуд", іншому – "Трейд Хауз". Можливо, він уже відбувся", - каже співрозмовник.

Ситуація може прояснитися найближчим часом. Як відомо, уряд збирається експортувати зерно до Китаю в рамках кредиту, який Україна отримала від Піднебесної. Співрозмовник "ЕП" впевнений, що Присяжнюк не віддасть цей контракт.

Тобто, поставку кукурудзи в Китай виконає той зернотрейдер, в якому свій інтерес матиме голова Мінагрополітики. Якщо так, ми дізнаємось, яка саме контора належить Присяжнюкові.

У будь-якому разі, обидві структури зараз є комерційними. І міністрові уже буде важко пояснити, чому ці компанії користуються винятковими преференціями профільного відомства.

Хоча це як подивитися. Зуміли ж знайти пояснення державній підтримці "ХІБу".

Що отримала держава за підтримку?

Після фактичного виходу держави з "Хліб Інвестбуду" напрошується цілком логічне питання – що вона отримала за ці два роки від діяльності зернотрейдера, коли мала в ньому частку 49%?

Держбюджет, як відомо, від такого "співробітництва" не отримав ні копійки. Натомість, "ХІБ" зростав виключно на державних "дріжджах".

По-перше, Мінагрополітики всіляко сприяло "темній конячці", віддаючи компанії найбільш "жирні" квоти на вивезення збіжжя, коли був ведений відповідний режим обмеження експорту.

По-друге, через свій "напівдержавний" статус "ХІБ" також отримував міжурядові контракти, і виконував поставки зерна у зарубіжні країни.

Микола Присяжнюк. Фото mair.in.ua

По-третє, через той же самий статус компанія закуповувала збіжжя для Аграрного фонду, і брала участь в програмі форвардних закупівель зерна у дрібних і середніх гравців. Тож мала можливість оперувати бюджетними коштами, а іноді і не зовсім сумлінно.

Цієї весни через махінації в Аграрному фонді за участі "ХІБа" полетіли голови деяких чиновників, зокрема і голови АФ. За офіційними даними, держава зазнала збитків на суму 340 млн гривень.

По-четверте, "Хліб Інвестбуд" використовував державні потужності, наприклад, елеватори. І навіть здавав їх іншим агрохолдингам в оренду.

Зокрема, гендиректор "ахметівського" Harv East Holding Cаймон Чернявський в інтерв'ю "Економічній правді" повідав, що його компанія зберігає зерно на елеваторах "ХІБа".

В таких тепличних умовах, ймовірно, будь-яка компанія зможе показати мільярдні прибутки, на які за логікою може претендувати і держава. Утім, в "Хліб Інвестбуді" так не вважають, і відмовляються надавати інформацію про свої заробітки.

"ТОВ "Хліб Інвестбуд" не фінансується за рахунок коштів державного бюджету.

З огляду на це, не зобов'язане надавати інформацію про свою господарську діяльність та фінансові результати. Крім того, за змістом запитуваної інформації ці відомості становлять комерційну таємницю", - відповіли в прес-службі компанії.

Щось подібне "ЕП" надіслали і речники Мінагрополітики.

 

Між тим, за розрахунками однієї з аграрних асоціацій, лише на експорті збіжжя "Хліб Інвестбуд" за два роки заробив більше 1 млрд доларів: 280 млн доларів у маркетинговому році 2010-2011 і близько 700 млн доларів - у 2011-2012 МР.

А зовсім недавно авторитетна міжнародна аудиторська компанія Deloitte включила "Хліб Інвестбуд" у рейтинг "ТОП-500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи" за результатами діяльності у 2011 році.

За інформацією Deloitte, доходи "ХІБа" за минулий рік становили 537 мільйонів євро. Напевно, не варто нагадувати, скільки від цих коштів отримала держава.

Реклама: