Україна поверне китайський кредит кукурудзою

П'ятниця, 6 липня 2012, 10:05

Україна зобов'язалася щорічно постачати до Китаю 2-2,5 млн тонн кукурудзи в рамках повернення кредиту на 3 млрд доларів, про виділення якого Міністерство аграрної політики і продовольства України домовилося з Експортно-імпортним банком Китаю.

Про це заявив міністр агрполітики і продовольства Микола Присяжнюк, пише газета "Дело".

"Деталі співпраці зараз узгоджуються ... Натомість Україна зобов'язується щорічно постачати кукурудзу до Китаю в обсязі 2-2,5 млн тонн", - сказав Присяжнюк.

Міністр уточнив, що, згідно з домовленостями із китайською стороною, кредити будуть направлятися аграріям як обігові кошти.

Реклама:

За словами Присяжнюка, Китай також хоче отримати державні гарантії щодо цієї кредитної програми.

"Китайська сторона хоче від нас також і гарантій. Що конкретно це буде, домовленості поки немає. Розглядаються кілька варіантів: державні гарантії за рахунок бюджетних коштів або форвардні контракти на постачання кукурудзи", - зазначив він.

Міністр висловив побажання, щоб ці кошти були використані для фінансування довгострокових проектів для імпортозаміщення певних товарів, наприклад, у секторі машинобудування чи виробництва засобів захисту рослин.

Як відомо, 28 червня 2012 року Міністерство аграрної політики і продовольства України та Експортно-імпортний банк Китаю підписали меморандум про співпрацю, який надає Україні можливість залучення 3 млрд доларів на реалізацію проектів в АПК.

Верховна рада 5 липня надала уряду право залучити додатково до спеціального фонду держбюджету до 3 млрд доларів китайських кредитів.

Як повідомив міністр фінансів Анатолій Мярковський, представляючи законопроект, умови запозичень, запропоновані Експортно-імпортним банком Китаю, припускають ставку в розмірі шестимісячного Libor+4,5%, термін погашення - до 15 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: