Податковий кодекс трактував порядок оподаткування доходів фізосіб, отриманих в результаті операцій на фінансовому ринку, але потребує доопрацювання

Середа, 9 березня 2011 —
Новий Податковий кодекс роз'яснив порядок оподаткування доходів фізосіб, отриманих в результаті операцій на фінансовому ринку і зробив роботу з цінними паперами фінансово більш привабливою, але потребує доопрацювання. До такого висновку прийшли учасники конференції «Оподаткування приватних інвесторів за підсумками 2010 року - алгоритм переходу на нові правила», який організувала фондова біржа ПФТС.
Захід зібрав для ділового спілкування та обміну досвідом понад 100 приватних інвесторів, керівників і бухгалтерів інвестиційних фондів, компаній з управління активами, журналістів. За словами Ігоря Крузмана, керівника проекту «Розвиток ринку акцій» ФБ ПФТС, зміна в податковому законодавстві внесло багато нових правил. «Так, передбачено що дивіденди, які отримує інвестор за від емітентів цінних паперів, будуть оподатковуватися у 5% замість попередніх 15%. Серед позитивних новацій також можна відзначити закріплення норми обліку збитків від операцій з цінними паперами попередніх років при оплаті податку в поточному і відсутності правило 30 днів для угод, укладених на фондовій біржі. У Кодексі вже зараз чітко визначено, що цінні папери, корпоративні права та деривативи відносяться до інвестиційних активів. Однак, Податковий кодекс потребує доопрацювання та внесення деяких додаткових роз'яснень. Наприклад, неясно як будуть обкладатися податком операції РЕПО, а також непрозора норма щодо застосування ставки податку 15 або 17% і що дуже важливо немає однозначного тлумачення чи є витратами витрати фізичних осіб на послуги брокерів, зберігачів, банків і т.п. », - зазначив Ігор Крузман. Активний інтерес аудиторії викликала доповідь представника юридичної фірми «Лавринович і Партнери» Дмитра Савчука, у якому були розглянуті питання розрахунку прибутку за операціями з цінними паперами за результатами 2010 р. і в 2011, з урахуванням змін, прийнятих у новому Податковому Кодексі, а також нюанси заповнення та подання декларацій. На конференції також були анонсовані нові рішення ПФТС, орієнтовані на різні ринкові сегменти і вертикалі: продукти для банків, фінансових інститутів, інвесторів і брокерів. «Вже найближчим часом на ФБ ПФТС відбудеться запуск торгів з використанням Біржового Центрального Контрагента, запрацюють маркет-мейкерскі програми, і буде впроваджена нова система тарифів. Реалізація всіх програм призведе до істотного зростання привабливості ФБ ПФТС для інтернет-трейдерів та інших учасників Фондового ринку України. Біржа приступила до створення інформаційно-аналітичного центру, метою якого є створення консолідованої бази знань про фондовому ринку. На сьогоднішній день проводиться підготовка історичних даних про торги на ФБ ПФТС для використання брокерами та їх клієнтами в своїх стратегіях »- повідомив Ігор Крузман. "Матеріал конференції добре структурований, доповіді учасників інформаційно насичені, як теоретичної, так і практичною інформацією. Команда ПФТС зробила все можливе, щоб надати партнерам і клієнтам максимум можливостей для досягнення нових вершин на фондовому ринку"- зазначив В'ячеслав Озеров, Директор навчального центру компанії« Брокерський Дім «Откритіє».
Реклама: