Залучення інвестицій у стратегічно важливі інноваційні програми та проекти – єдино можливий шлях виведення національної економіки з кризи

П'ятниця, 15 січня 2010 —
Наголосила Голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій Людмила Супрун, виступаючи на спільному засіданні Президії Національної академії наук України та колегії Держінвестицій, що відбулося 13 січня 2009 року.
Основні напрями забезпечення реалізації державної інноваційної політики на нинішньому етапі полягають у переході до функціональних засад у державному управлінні інноваційною сферою; створенні та забезпеченні діяльності Національної комісії з питань інвестицій та інноваційного розвитку; запровадженні системи державного стратегічного планування розвитку; формуванні національної інноваційної системи; створенні інноваційних структур (технологічних, наукових парків, інноваційних кластерів), а також підвищенні інноваційної культури суспільства, зазначила у своєму виступі «Реалізація інноваційної політики в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» Людмила Супрун. Пріоритетами діяльності Держінвестицій у поточному році стануть упровадження механізму стимулювання експорту вітчизняних товарів шляхом надання товарних кредитів юридичним особам – нерезидентам під гарантії іноземних держав; залучення зовнішніх та мобілізація внутрішніх інвестицій для створення в Україні імпортозаміщуючого та експортоорієнтованого виробництва; забезпечення максимальної прибутковості підприємств та стимулювання державно-приватного партнерства в інвестиційній сфері. За словами Людмили Супрун, інвестиції мають спрямовуватися у пріоритетні для української економіки галузі – енергетика, нано- та біотехнології, літакобудування та космічна промисловість, переробка та зберігання сільськогосподарської продукції – а також у фармацевтичну галузь, сільське господарство, хімічну та легку промисловість, які, в першу чергу, потребують впровадження імпортозаміщуючих технологій. Для забезпечення фінансової підтримки інноваційної діяльності в Україні Держінвестицій залучатиме кошти як з державного бюджету, так і з інших джерел. З метою мобілізації внутрішніх можливостей на регіональному рівні наприкінці 2009 року Держінвестицій уклало угоди про співробітництво з Рівненською, Запорізькою та Черкаською ОДА, які, зокрема, містять пункт щодо передбачення в місцевих бюджетах не менше 500 тис. гривень на реалізацію програм соціально-економічного розвитку областей, пов’язаних із здійсненням інвестиційної та інноваційної діяльності, а також на впровадження регіональних інноваційних програм. Подібні угоди Держінвестицій планує укласти з усіма областями України. Для залучення зовнішніх можливостей агентство налагоджуватиме співпрацю з закордонними інвестиційними та фінансовими структурами. Наразі вже укладено договори з литовським Фондом фінансування модернізації, Євразійською Бізнес Консультацією, ВАТ «Банк Кіпру» та ін. Одним з ключових напрямів діяльності Держінвестицій є розвиток фінансової інфраструктури для підтримки інновацій в Україні. Зокрема, за підтримки ЄС планується створити пілотний фонд венчурного капіталу та два пілотні фонди кредитних гарантій із залученням недержавних коштів. Тільки шляхом цільового залучення інвестицій для впровадження новітніх технологій у стратегічних галузях вдасться вивести з кризи економіку України, зазначила Голова Держінвестицій.
Реклама: