Рада Асоціації платників податків України вимагає від органів влади припинення хаотичного реагування на ситуацію в економіці і закликає, нарешті, прислухатися до бізнесу.

Понеділок, 12 жовтня 2009 —
Рада Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» вимагає від органів державної влади припинення хаотичного реагування на ситуацію в економіці, якнайшвидшого прийняття загальнонаціональної програми виходу з кризи та закликає, нарешті, прислухатися до бізнесу. Про це йдеться в оприлюдненому зверненні Ради Асоціації платників податків України до Президента України, Верховної Ради України, Прем‘єр-міністра України та Національного банку України.
Крім того, АППУ від імені всіх платників податків вимагає розблокування роботи Парламенту та ухвалення законів, спрямованих на подолання економічної кризи та покращення інвестиційного клімату в Україні, стабілізації курсу національної валюти та забезпечення економічно обґрунтованих кредитних ресурсів, а також недопущення прийняття будь-якими органами влади рішень, що суперечать законам України. Рада Асоціації наголошує, що в умовах кризи платників податків особливо обурює виключно фіскальне спрямування податкової системи, а також той факт, що при прийнятті будь-яких рішень у сфері економіки, фінансів та податків не беруться до уваги наслідки нововведень на діяльність підприємців, це ставить під загрозу розвиток підприємництва в Україні. «Керуючись виключно метою наповнення державного бюджету країни, державні інституції ставлять далеко не на перше місце інтереси платників податків. В таких умовах підприємці залишаються сам-на сам зі своїми проблемами», - йдеться у тексті звернення. Асоціація платників податків України вимагає також від всіх владних інституцій припинення практики прийняття та скасування рішень, адже такі кроки не виведуть на цивілізований рівень податкове законодавство, а від так і не сприятимуть сталому розвитку підприємництва та посилюватимуть недовіру до України з боку іноземних інвесторів. Крім того, у зверненні зазначається, що надзвичайно болючими питаннями для українських підприємців є також відсутність доступу до кредитних ресурсів та монетарна політика держави. «Кредитування бізнесу завжди було показником стабільності банківської системи та мірилом зацікавленості держави в розвитку підприємництва, - зауважив Президент АППУ Микола Оніщук на засіданні Ради Асоціації. - Сьогодні, коли обсяги обігових коштів підприємств катастрофічно знизились, бізнес, як ніколи, потребує кредитної підтримки». Сповідуючи принципи взаємної відповідальності між платниками податків та органами влади, АППУ знову і знову звертає увагу керівництва країни на те, що в умовах кризи податки є основним джерелом наповнення бюджету. За рахунок податкових надходжень фінансується, зокрема, утримання всього державного апарату та виплачується заробітна платня чиновникам. Намагання ж влади вирішити проблему наповнення державного бюджету через посилення фіскального тиску на платників податків знекровлює бізнес, позбавляючи його можливості впливати на процеси подолання кризових явищ. Зі свого боку Асоціація платників податків України заявляє, що буде підтримувати законодавчі ініціативи, спрямовані на врегулювання проблемних питань сплати податків, розвитку підприємництва та закликатиме платників податків до сумлінного виконання ними своїх громадянських обов‘язків.
Реклама: