УАІБ звертає увагу державних органів на необхідність посилення контролю за емітентами та іншими учасниками випусків облігацій

Середа, 12 серпня 2009 —
Погіршення економічного стану українських підприємств призвело до збільшення кількості дефолтів за облігаціями, розміри яких дедалі зростають та можуть спричинити катастрофічні наслідки для всього фондового ринку України.
Частина емітентів, зіткнувшись з об’єктивними труднощами, шукають можливості для вирішення проблем, реструктуризуючи свої зобов’язання або пропонуючи прийнятні шляхи повернення коштів інвесторам. Інші ж, прикриваючись кризою, свідомо не бажають повертати борги, застосовують різноманітні схеми, що дозволяють ухилятися від виконання своїх зобов’язань. Погіршує ситуацію і недавня постанова НБУ (№ 421 від 22.07.09), що дозволяє банкам, які отримали збиток навіть за останній період, не повертати кошти за своїми облігаціями. Внаслідок її дії ряди українських громадян, які місяцями очікують повернення своїх депозитів під дверима банків, незабаром можуть поповнитися також і власниками дефолтних банківських облігацій. За даними УАІБ, на початок серпня 26 вітчизняних емітентів допустили дефолт (технічний дефолт). Облігації цих емітентів присутні у портфелях більше двохсот інвестиційних та недержавних пенсійних фондів, що суттєво впливає на їхню ліквідність, ускладнюючи дотримання ними вимог передбачених законодавством. Уже перші дефолти за корпоративними облігаціями загострили проблему низької захищеності власників облігацій у випадку невиконання емітентом своїх зобов’язань або небажання їх виконувати. Як засвідчила практика, існуючі механізми захисту не забезпечують дотримання прав та інтересів інвесторів емітентами облігацій, а законодавча база не дозволяє здійснити належний контроль з боку ДКЦПФР. Все це створює благодатний грунт для можливих шахрайських дій засновників емітентів облігацій, які прагнуть ще й заробити на банкротстві власного підприємства, забуваючи, що ділову репутацію їм не допоможуть відновити ніякі гроші. Не сприяє виходу із ситуації і вітчизняне законодавство, яке ставить власників облігацій на четверте місце у черзі за отриманням коштів від емітента-банкрота. У зв’язку з цим Українська асоціація інвестиційного бізнесу привертає увагу державних органів до необхідності посилення контролю та відповідальності на ринку корпоративних облігацій та якнайшвидшого запровадження нормативних та законодавчих механізмів, спрямованих на захист прав та інтересів власників облігацій. Невідкладним сьогодні є внесення змін до законодавства в частині посилення відповідальності не тільки емітента, а й інших учасників випуску облігацій, таких як андеррайтери, поручителі, фінансові консультанти. Для здійснення ефективного контролю на ринку корпоративних облігацій необхідно об’єднати зусиль ДКЦПФР, НБУ, Прокуратури, Податкової та інших компетентних органів. Якщо державні органи негайно не втрутяться у ситуацію, це може призвести до дискредитації ринку цінних паперів, а також остаточно підірвати довіру до інституційних інвесторів.
Реклама: