Українські винороби можуть зникнути з ринку

Середа, 9 липня 2008, 15:25

Українські винороби призивають законодавчу владу не віднімати у виробників вин держсубсидію у вигляді  збору в 1% на розвиток виноградарства, оскільки це може вбити галузь.

Про це повідомили в асоціації "Виноградарі й винороби України", повідомляє агентство "Укрінформ" .

За словами директора асоціації Сергія Петренко, скасування державної субсидії не дозволить вітчизняним виноградарям і виноробам вистояти на відкритому ринку після вступу України до СОТ.

Разом з тим, у Верховній Раді зареєстрований законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спеціального режиму оподатковування сільськогосподарських товаровиробників)", що передбачає скасування 1% збору вже з 2009 року.

Реалізація такої політики, на думку фахівців, призведе до фактичного припинення насадження нових виноградників через відсутність подальшої перспективи розвитку галузі.

А це, у свою чергу, стане причиною стрімкого збільшення безробіття серед сільського населення, підкреслив голова асоціації.

Реклама:

Як відзначається, сьогодні у виноградарській галузі зайнято 1 млн. людей, і приблизно 100 тис. громадян України здали власні земельні ділянки в оренду під насадження виноградників.

"Це може викликати соціальну напругу в південних регіонах, зокрема в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях і АР Крим. Також це приведе до банкрутства десятків виноградарських господарств і підприємств первинної виноробної промисловості.

Винороби й виноградарі вважають, що необхідно продовжити існування збору в 1% як мінімум на 5 років для підтримки галузі й за можливістю протягом наступних 2 років не змінювати вартості акцизного збору з виноградних вин. А також впровадити державну програму підтримки виноградарської галузі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!