Росія та ООН продовжують контакти у спробах продавити підключення до SWIFT Россєльхозбанка 

Середа, 15 листопада 2023, 18:46
 
Getty Images

Росія і ООН продовжують обговорювати плани з перепідключення до SWIFT російського державного Россєльхозбанка, що входить до списку системно значущих для економіки РФ.

Про це розповів журналістам перший заступник голови правління банку Кирило Левін, передає The Moscow Times.

"Підключення європейської "дочки" банку (Россєльхозбанка, - ред.) до SWIFT нічим не допомагає в розрахунках за російську агропродукцію і добрива. Наші колеги і контрагенти з ООН погодилися з цим, цей варіант не має сенсу і якоїсь перспективи. А перепідключення Россєльхозбанка до SWIFT поки що перебуває на стадії переговорів", - сказав Левін.

Видання нагадує, що ООН бере діяльну участь у цьому питанні.

Реклама:

Зокрема, у вересні ООН у своєму листі, надісланому в Росію, повідомляло, що дочірня структура Россєльхозбанка в Люксембурзі може звернутися до SWIFT із запитом про надання доступу до міжнародної платіжної системи протягом 30 днів для операцій із продовольством і добривами. 

Нагадуємо:

На початку вересня вибухнув скандал після того, як сплив секретний лист генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова, датований 28 серпня.

Реклама:

Як ставало зрозуміло з листа, ООН веде таємні перемовини з Російською Федерацією щодо укладення угоди, в рамках якої в обмін на відновлення зернової угоди терористичному режиму Владіміра Путіна буде скасовано наріжні санкції, запроваджені після широкомасштабного вторгнення в Україну.

Зокрема, Гутерреш обіцяв, що Россельхозбанку буде дозволено підключитися до SWIFT.

Відносно Россільгоспбанку 2022 року було запроваджено секторальні санкції з боку США і Євросоюзу, його було відключено від міжбанківської системи SWIFT. Також проти банку діють блокуючі санкції з боку низки держав (Великобританія, Австралія, Канада, Японія, Україна і Нова Зеландія).

Реклама: