В OpenAI вивчають можливість створення власних ШІ-чипів

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 17:20 -
 
reuters

Компанія-розробник чат-бота ChatGPT OpenAI вивчає можливість створення власних чипів штучного інтелекту і вже дійшла до оцінки потенційного об'єкта придбання.

Про це пише Reuters із посиланням на ознайомлені джерела.

За словами джерел, компанія ще не вирішила рухатися далі у цьому процесі. Але, за словами співрозмовників, принаймні з минулого року вона обговорювала різні варіанти вирішення проблеми дефіциту дорогих мікросхем ШІ, на які покладається OpenAI.

"Ці варіанти включали створення власного чипа ШІ, більш тісну співпрацю з іншими виробниками чипів, включаючи Nvidia, а також диверсифікацію своїх постачальників, окрім Nvidia", - пише агентство.

Реклама:

В OpenAI відмовилися від коментарів.

Генеральний директор компанії Сем Альтман зробив придбання більшої кількості ШІ-чипів головним пріоритетом для OpenAI. Він публічно скаржився на дефіцит графічних процесорів, на ринку яких домінує Nvidia, що контролює понад 80% світового ринку чипів, які найкраще підходять для запуску додатків ШІ.

Зусилля, спрямовані на отримання більшої кількості чипів, пов'язані з двома основними проблемами, які визначив Альтман: дефіцит передових процесорів, на яких працює програмне забезпечення OpenAI, і "вражаючі" витрати, пов'язані з експлуатацією апаратного забезпечення, необхідного для підтримки зусиль і продуктів OpenAI.

Реклама:

"Запуск ChatGPT дуже дорогий для компанії. Кожен запит коштує приблизно 4 центи, згідно з аналізом аналітика Bernstein Стейсі Расгон. Якщо запити ChatGPT зростуть до десятої частини масштабу пошуку Google, то для підтримки роботи знадобиться приблизно 48,1 мільярда доларів на початковому етапі і близько 16 мільярдів доларів на рік на чипи", - додає агентство.

Поки неясно, чи буде OpenAI рухатися вперед з планом створення власного чипа. За словами ветеранів галузі, це було б великою стратегічною ініціативою і великими інвестиціями, які могли б становити сотні мільйонів доларів на рік. Навіть якби OpenAI виділила ресурси на це завдання, це не гарантувало б успіху.

Економічна правда

Реклама: