Відомий бренд одягу і фармацевтична компанія: з РФ пішло ще два західних бізнеси

Вівторок, 22 серпня 2023, 14:01 -

Російський ринок залишив відомий японський бренд одягу Uniqlo, а також Американська фармацевтична компанія MSD, яка була постачальником у Росію одного з найбільш затребуваних препаратів для лікування гепатиту С - зепатиру.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Так, японська компанія Uniqlo, яка рік тому прийняла рішення залишити російський ринок, відмовилася від оренди приміщень для своїх магазинів у Росії. Про це повідомили "Ведомостям" представники торгових центрів.

Крім того, в останньому фінансовому звіті компанії за III квартал йдеться про "повне закриття бізнесу". 

Реклама:

Як зазначають "Ведомости", компанія володіє унікальними технологіями з виробництва курток, деніму, трикотажу. Зайняти нішу японської компанії з погляду технологій і цін поки що не вдалося не тільки в Росії, а й в інших країнах світу.

Усі контракти з оренди приміщень було розірвано зі штрафними санкціями, увесь персонал звільнено з виплатою по 11 окладів, а японських менеджерів переведено в інші країни.

Крім того, американська фармацевтична компанія MSD попередила про припинення поставок до РФ зепатиру - одного з найбільш затребуваних і доступних препаратів для лікування гепатиту С. Про це повідомляє "КоммерсантЪ".

Реклама:

У 2022 році на частку цього препарату в схемах лікування, оплачених в РФ державою, припало 19%, а в першому півріччі 2023 року - 18%.

Препарат захищений патентом до 2030 року. Зараз його аналогів у Росії немає.

Утім, компанія, відповідно до закону, повідомила про припинення ввезення препарату за рік, тому поставки до 2024 року поки що здійснюватимуться. 

На поточний момент компанія вже припинила постачати вакцини від вітряної віспи, кору, краснухи та паротиту, а також препарат проти ВІЛ - ралтегравір.

Нагадуємо:

З моменту повномасштабного вторгнення російської армії в Україну майже 1000 компаній оголосили про свої зміни в планах щодо Росії.

Деякі з них заявили про повний вихід і згорнули діяльність, інші – лише призупинили свій бізнес, або лише відмовились від запланованих інвестицій, частина – продовжує роботу в звичайному режимі.

З перших днів великої війни професор та засновник Інституту керівників вищої ланки Єльського університету Джеффрі Зонненфельд з командою експертів і студентів слідкує за компаніями, які працювали/працюють в Росії.

Вперше список був опублікований 28 лютого і там було лише кілька десятків компаній, які заявили про свій вихід з російського ринку.

Дослідники поділили компанії на п'ять груп, виходячи з їхніх заяв та дій, і публікують їх тут, щоденно оновлюючи список.

Реклама: