Офіс генпрокурора визнав безпідставність обшуків бізнесу у кількох гучних справах

Четвер, 15 червня 2023, 13:36

В Офісі генерального прокурора визнають, що кілька обшуків в українських компаніях, які останнім часом отримали значний резонанс в суспільстві, були проведені без підстав для цього.

Про це заявив заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький в інтервʼю Forbes.

Відповідаючи на запитання, чи була нагальна необхідність в гучних обшуках, які за останні місяці були проведені, наприклад, у компанії MacPaw - щодо земельної справи, та у справі Concorde Capital - щодо придбання ліцензії на видобуток газу, заступник генпрокурора, дав негативну відповідь.

"На мою думку – ні. За цими кейсами до нас звертаються представники компаній. В обох випадках після звернення змінена група процесуальних керівників, які працювали над цими провадженнями", - сказав Вербицький.

Реклама:

За його словами, це не єдині справи, де обшуки у бізнесу "здійснювалися передчасно".

"Ми дійсно фіксуємо випадки, коли обшуки були проведені передчасно. Це декілька скарг на рік. Протягом останніх трьох років змінено групи прокурорів і слідчих у 13 випадках, але не лише через порушення, допущені під час обшуків. Якщо дійсно встановлюється, що обшуки проведені передчасно чи з порушенням, ми змінюємо орган розслідування, а у деяких справах визначаємо наших прокурорів старшими групи та самостійно розбираємося у кримінальному провадженні", - сказав заступник генпрокурора.

За його словами, наразі Офіс Генпрокурора спільно з Мінцифрою готують запобіжник таким діям, який запрацює вже незабаром.

Реклама:

На сьогодні, згідно з КПК, існує два запобіжники щодо проведення необґрунтованих обшуків: прокурорський та судовий. Перший – слідчі органи мають погодити клопотання на проведення обшуку у процесуального керівника (прокурора), а другий – отримати ухвалу суду.

Водночас практика показує, що цих механізмів недостатньо.

"З Мінцифри ми консультуємося щодо запровадження трекінгу слідчих дій. Після цього кожен слідчий орган має вносити у реєстр відомості про проведення обшуку та підстави для цього. Сподіваємося, незабаром ця функція запрацює", - сказав Вербицький.

Нагадуємо:

У лютому 2023 року в офісі IT-компанії MacPaw та вдома у її засновника Олександра Косована відбулися обшуки через земельні ділянки, які компанія придбала в 2016-2021 роках.

Згодом, голова Мінцифри Михайло Федоров, коментуючи ці обшуки, сказав, що "йому соромно", і що "не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі".

У квітні власник Concorde Capital Ігор Мазепа повідомив про обшуки у колег та партнерів по інвестиції в Майницьке газове родовище. Бізнесмен заявив, що його викликають на допит як свідка.

Інвестгрупа Concorde Capital спільно з партнерами наприкінці січня 2021 року придбала ліцензію на видобуток газу на ділянці площею 79 кв. км на Львівщині. Згідно з держреєстром, голова Concorde Capital Ігор Мазепа разом з Іваном Олійником та Олегом Ведмідем у частках 40:30:30 стали власниками ТОВ "Навігатор Майницьке" через ТОВ "Села Енерджі".

Читайте також: "Маски шоу стоп". Чи допоможе новий законопроєкт зменшити тиск на бізнес

Реклама: