Китай хоче прокласти підводну інтернет-мережу за $500 мільйонів, щоб конкурувати зі США

Четвер, 6 квітня 2023, 16:36 -

Китайські державні телекомунікаційні компанії розробляють підводну оптоволоконну інтернет-кабельну мережу вартістю 500 мільйонів доларів, яка з'єднає Азію, Близький Схід і Європу, щоб конкурувати з аналогічним проєктом, підтримуваним США.

Про це пише Reuters із посиланням на 4 джерела, які беруть участь в угоді.

За словами чотирьох осіб, які безпосередньо знайомі з планом, три основні китайські оператори - China Telecommunications Corporation (China Telecom), China Mobile Limited і China United Network Communications Group Co Ltd (China Unicom) - розробляють одну з найсучасніших і найрозгалуженіших підводних кабельних мереж у світі.

Кабель EMA (Європа-Близький Схід-Азія) з'єднає Гонконг з китайською острівною провінцією Хайнань, а потім проляже до Сінгапуру, Пакистану, Саудівської Аравії, Єгипту і Франції, розповіли 4 співрозмовників. Вони попросили не називати їхніх імен, оскільки їм не дозволено обговорювати потенційну комерційну таємницю.

Реклама:

За словами співрозмовників, кабель, будівництво якого обійдеться приблизно в 500 мільйонів доларів, буде виготовлений і прокладений китайською компанією HMN Technologies Co Ltd, швидкозростаючою кабельною фірмою, чия компанія-попередниця була мажоритарним акціонером китайського телекомунікаційного гіганта Huawei Technologies.

За словами джерел, HMN Tech, мажоритарним власником якої є шанхайська компанія Hengtong Optic-Electric Co Ltd, отримає субсидії від китайської держави на будівництво кабелю.

China Mobile, China Telecom, China Unicom, HMN Tech, Hengtong і Міністерство закордонних справ Китаю не відповіли на запити про коментарі.

Реклама:

Новини про запланований кабель з'явилися після того, як минулого місяця агентство Reuters повідомило, що уряд США, стурбований тим, що Пекін збирає інтернет-дані, за останні чотири роки успішно зірвав низку китайських проєктів з прокладання підводних кабелів за кордоном.

Вашингтон також заблокував ліцензії на заплановані приватні підводні кабелі, які б з'єднали Сполучені Штати з Гонконгом, включаючи проєкти під керівництвом Google LLC, Meta Platforms, Inc і Amazon.com Inc.

Підводними кабелями передається понад 95% всього міжнародного інтернет-трафіку. Ці високошвидкісні канали протягом десятиліть належать групам телекомунікаційних і технологічних компаній, які об'єднують свої ресурси для побудови цих величезних мереж, щоб дані могли безперешкодно переміщатися по всьому світу.

Але ці кабелі, вразливі для шпигунства і саботажу, стали зброєю впливу в ескалації конкуренції між Сполученими Штатами і Китаєм. Наддержави борються за домінування над передовими технологіями, які можуть визначити економічну і військову перевагу в найближчі десятиліття.

Очолюваний Китаєм проект EMA має на меті скласти пряму конкуренцію іншому кабелю, який зараз будує американська компанія SubCom LLC, під назвою SeaMeWe-6 (Південно-Східна Азія-Близький Схід-Західна Європа-6), який також з'єднає Сінгапур з Францією через Пакистан, Саудівську Аравію, Єгипет і півдюжини інших країн, розташованих вздовж маршруту.

Економічна правда

Реклама: