Захід перевіряє потенційне ухилення від санкцій на тлі росту експорту у сусідні з РФ країни

Четвер, 23 лютого 2023, 14:50 -

ЄС та його союзники розслідують різке зростання експорту до країн, розташованих по сусідству з Росією, оскільки вони намагаються запобігти ухиленню компаній від західних санкцій, накладених на РФ.

Про це заявив нещодавно призначений уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван, пише Financial Times.

За його словами,  значне зростання торгівлі з країнами-сусідами Росії викликає питання про те, чи не потрапляють продукти, що потрапили під санкції, в країну через "чорний хід".

"Ми бачимо значне падіння торговельних потоків з ЄС до Росії і незвичні сплески торгівлі з іншими третіми країнами, особливо з тими, що знаходяться в безпосередній близькості до Росії", - сказав він.

Реклама:

О'Салліван не назвав конкретні країни, підкресливши, що він почав з "презумпції невинуватості", коли справа дійшла до розслідування змін у торговельних потоках.

Згідно з аналізом Європейського банку реконструкції та розвитку, Вірменія та Киргизстан є одними з тих країн, де спостерігається різке збільшення західного імпорту та зростання експорту до Росії. Експорт Туреччини до Росії також різко зріс.

За словами О'Саллівана, ЄС і партнери, включаючи США і Велику Британыю, на зустрічі в четвер обміняються розвідувальними даними про можливе ухилення від санкцій, оскільки вони прагнуть домогтися більш жорсткого контролю.

Реклама:

"Згідно з даними ЄБРР, які демонструють вплив санкцій, експорт ЄС, США і Великої Британії до Росії в період з травня по липень минулого року з урахуванням інфляції скоротився більш ніж наполовину в порівнянні з середнім показником за 2017-19 роки.

Але це падіння збігається зі стрибком більш ніж на 80 відсотків у продажах з Європи та США до Вірменії та Киргизстану. Ці дві країни, в свою чергу, більш ніж подвоїли свій експорт до Росії за той самий період, що вказує на можливе перенаправлення торгівлі новими маршрутами", - пише FT.

Експорт товарів, включаючи транспортні засоби, електроніку, сільськогосподарську техніку та насоси, з ЄС до Центральної Азії збільшився, в основному за рахунок Казахстану, додали в ЄБРР.

Одним з можливих чинників зміни структури торгівлі є те, що західні компанії добровільно відмовляються від прямих продажів до Росії, навіть якщо продукція не підпадає під санкції. Однак головний економіст ЄБРР Беата Яворчик зазначила, що також спостерігається збільшення потоків товарів, які "потенційно" можуть потрапити під санкції.

Уряд Вірменії заявив, що "вживає всіх заходів для запобігання будь-яким спробам обходу санкцій". Уряд Киргизстану не відразу відповів на запити про коментарі.

Економічна правда

Реклама: