РФ продає Індії нафту значно дешевше за встановлену Заходом "стелю" – Reuters

Середа, 14 грудня 2022, 16:50 -

Флагманська російська нафта марки Urals продавалася з більшими знижками в цьому місяці після заборони ЄС на імпорт російської нафти, а домінуючий покупець Індія купувала барелі за ціною значно нижче верхньої межі в 60 доларів, узгодженої Заходом.

Про це пише Reuters із посиланням на 4 джерела на ринку.

Заборона ЄС на імпорт російської морської нафти з 5 грудня змусила Москву шукати альтернативні ринки, в основному в Азії, приблизно на 1 мільйон барелів на день, зазначає агентство.

Також 5 грудня G7 запровадила верхню межу ціни на російську морську нафту в 60 доларів, щоб спробувати обмежити можливості Москви фінансувати війну проти України.

Реклама:

Росія заявила, що не буде дотримуватися цього обмеження, навіть якщо їй доведеться скоротити видобуток.

За словами двох трейдерів, дії Заходу поставили російських виробників в умови жорсткої конкуренції один з одним і з постачальниками з Азії, Європи та Близького Сходу, а це означає, що їхня найкраща надія знайти покупців - це знизити ціни.

Відтоді, як Росія почала своє вторгнення в Україну в лютому, Індія стала основним ринком збуту для морських вантажів нафти марки Urals.

Реклама:

За деякими угодами в цьому місяці ціна на нафту Urals в індійських портах, включаючи страхування і доставку кораблем, впала приблизно до мінус 12-15 доларів за барель в порівнянні з середньомісячною ціною нафти марки Brent з датою постачання, в порівнянні зі знижкою в 5-8 доларів за барель в жовтні і 10-11 доларів за барель в листопаді, повідомили джерела Reuters.

Знижки означають, що нафта в деяких випадках продається нижче загальної собівартості виробництва, включаючи місцеві збори, повідомили джерела в галузі.

Тиск на виробників ще більше посилився в західних портах Росії, оскільки нестача суден, пристосованих до російської зимової погоди, призвела до зростання витрат на фрахт, які можуть бути покладені на продавця в залежності від умов укладених угод.

Ставки фрахту зросли до 11-19 доларів за барель у порівнянні з менш ніж 3 доларами за барель до лютого і приблизно вдвічі більше, ніж в середині року.

Розрахунки Reuters показали, що знижки на нафту Urals в західних портах Росії для продажу в Індію за деякими угодами зросли до 32-35 доларів за барель без урахування вартості фрахту.

Російські постачальники нафти намагаються самостійно здійснювати транспортування нафти марки Urals до Індії, використовуючи власні судна і судноплавних партнерів, що може знизити транспортні витрати, кажуть трейдери.

Але багато виробників нафти все ще покладаються на торгові фірми, що означає, що їм доводиться ділитися будь-яким прибутком, який вони мають.

Індія, другий найбільший споживач нафти в Азії, краще розташована для купівлі Urals, ніж Китай, через коротший транспортний маршрут, а її нафтопереробні заводи добре пристосовані для переробки російської нафти.

Крім того, Нью-Делі визнає судна і страхове покриття, що надаються російськими компаніями, які більше не визнаються в Європі.

За даними Refinitiv Eikon, поставки нафти в Індію в листопаді зросли щонайменше до 3,7 млн тонн і досягли рекордних 53,2% від загального обсягу поставок через морські порти в минулому місяці.

"Ринок переповнений нафтою Urals. Її дуже багато. Багато трейдерів пропонують вантажі Urals як на грудень, так і на січень", - сказало джерело на індійському нафтопереробному заводі.

Економічна правда

Реклама: