Нафта дорожчає: закриття трубопроводу в США додає невизначеності з поставками

Вівторок, 13 грудня 2022, 12:17 -

Нафта продовжила зростання у вівторок, оскільки ключовий трубопровід, що забезпечує постачання в США, залишається перекритим, що посилює побоювання з приводу потенційних труднощів у найбільшого в світі споживача нафти.

Про це пише Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 1,33 долара, або на 1,7%, до 79,32 долара за барель до 07:25 за Гринвічем.

Реклама:

Ф'ючерси на нафту марки West Texas Intermediate (WTI) виросли на 1,15 долара, або на 1,6%, до 74,32 долара.

На попередній сесії обидва показники зросли більш ніж на 2%.

Причини зроостання цін

Реклама:

"Нафта виросла, оскільки проблеми з пропозицією компенсували побоювання з приводу більш слабкого попиту", - відзначають аналітики ANZ Research Брайан Мартін і Деніел Хайнс в записці для клієнтів у вівторок.

Занепокоєння з приводу російського видобутку нафти також виникли після того, як президент Володимир Путін заявив в п'ятницю, що Росія може скоротити видобуток.

Закриття трубопроводу Keystone Pipeline компанії TC Energy Corp, який поставляє 620 000 барелів на добу канадської нафти з Альберти в США, підвищило ймовірність того, що запаси нафтосховища в Кушингу, штат Оклахома, скоротяться.

Keystone залишається закритим відтоді, як 7 грудня стало відомо про витік 14 000 барелів в американському штаті Канзас. TC Energy не опублікувала графік перезапуску лінії.

Очікується, що закриття трубопроводу викличе зниження запасів нафти в США. Сім аналітиків, опитаних Reuters, в середньому оцінили, що запаси впали на 3,9 мільйона барелів за тиждень до 9 грудня.

Очікування, що ослаблення обмежень через COVID-19 в Китаї, другому найбільшому споживачеві нафти в світі, сприятиме зростанню попиту, також підтримали зростання нафти.

Аналітики Bank of America заявили, що успішне відновлення економіки Китаю в поєднанні з "голубиним" поворотом Федеральної резервної системи США щодо підвищення процентних ставок може підвищити попит на паливо і підняти ціни на нафту марки Brent вище 90 доларів за барель.

Китай скасував деякі зі своїх суворих COVID-обмежень за останній тиждень.

"Зняття обмежень сприятиме відновленню внутрішнього транспорту і попиту на поїздки", - вважають аналітики Haitong Futures.

Але вони також попередили, що сплеск COVID-інфекцій у великих китайських містах все ще стримує ринкові настрої і необхідні чіткі сигнали відновлення попиту, щоб надати міцну підтримку цінам на нафту.

Економічна правда

Реклама: