НАБУ викрило привласнення понад 13 мільярдів в напівдержавній "Укрнафті"

П'ятниця, 2 вересня 2022, 18:59 -

У пʼятницю, 2 вересня, НАБУ і САП повідомили про підозру у заволодінні понад 13,3 млрд грн напівдержавної "Укрнафти" 8 особам. 

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Так, підозри отримали ексголова правління "Укрнафти" та ексзаступниця керівника управління з продажу нафти, газу та продуктів нафто і газопереробки компанії, а також екскерівниця відділу контролю за обліком та поставками нафти і нафтопродуктів. Крім того, підозри вручили ексдиректорам 5 комерційних підприємств. Усіх осіб підозрюють у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

За даними слідства, упродовж березня-серпня 2015 року низка ТОВ були визнані переможцями на аукціонах з продажу нафти. "Укрнафта" уклала з ними договори купівлі-продажу та здійснила постачання сировини на суму 10,7 млрд грн.

Реклама:

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", а групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, – близько 42% акцій.

Згідно з постановою уряду, постачання нафти здійснюється лише після повної оплати замовником, тож "Укрнафта" не мала законних підстав поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. Попри це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні.

Кременчуцький нафтопереробний завод є найбільшим в Україні, наразі його зруйновано внаслідок обстрілів російськими окупантами. НПЗ належить "Укртатнафті", 43,05% акцій якого належать державі через "Нафтогаз України", 56% акцій – структурам Ігоря Коломойського та Олександра Ярославського.

Реклама:

Крім того, у липні 2015 року "Укрнафта" уклала 52 договори купівлі нафтопродуктів з іншою ТОВ із термінами постачання до кінця 2015 року, оплативши авансом їх вартість у сумі понад 2,57 млрд грн. Пізніше було укладено додаткові угоди, якими терміни поставки продовжили до кінця 2018 року. 

У підсумку "Укрнафта" нафтопродукти так і не отримала. Як встановили детективи, витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній.

Таким чином, загальна сума майна та коштів, якими заволоділи, за двома епізодами становить понад 13,3 млрд грн.

Як відомо, свої енергоресурси "Укрнафта" реалізовує на "Українській міжбанківській валютній біржі"

Серед учасників паливного та фондового ринків УМВБ має славу майданчика, який ще з "нульових" років допомагав Ігорю Коломойському в реалізації нафти де-факто підконтрольної олігарху "Укрнафти".

Після початку війни "Нафтогаз" перевів на УМВБ і торги державним газом.

Детальніше читайте: "Нафтогаз" повернувся на біржу: як відбуваються торги газом і чому це дратує ринок

Реклама: