Moderna подає до суду на Pfizer/BioNTech за порушення патентних прав на вакцину від COVID

П'ятниця, 26 серпня 2022, 16:33 -

Moderna подає до суду на Pfizer та її німецького партнера BioNTech за порушення патентних прав при розробці першої вакцини проти COVID-19, схваленої в США. Компанія стверджує, що вони скопіювали технологію, розроблену Moderna за роки до пандемії.

Про це пише Reuters.

На тлі цієї новини акції Pfizer впали на 1,4%, а BioNTech - приблизно на 2%.

У заяві Moderna йдеться, що позови, які вимагають відшкодування грошових збитків у невизначеному розмірі, були подані до окружного суду США в штаті Массачусетс та до окружного суду Дюссельдорфа в Німеччині.

Реклама:

"Ми подаємо ці позови, щоб захистити інноваційну технологічну платформу мРНК, яку ми запровадили, інвестували мільярди доларів у створення та запатентували протягом десятиліття, що передувало пандемії COVID-19", - заявив виконавчий директор Moderna Стефан Бансель.

Moderna Inc самостійно та Pfizer Inc у партнерстві з BioNTech SE були двома першими групами, які розробили вакцину від коронавірусу.

"Десять років тому компанія Moderna була інноватором у технології мРНК, яка забезпечила безпрецедентну швидкість у розробці вакцини проти COVID-19.

Реклама:

Процес затвердження, який раніше тривав роками, завершився за кілька місяців, головним чином завдяки прориву в мРНК-вакцинах. Німецька компанія BioNTech також працювала в цій галузі, коли співпрацювала з американським фармацевтичним гігантом Pfizer", - нагадує агентство.

У грудні 2020 року Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США надало дозвіл на екстрене використання вакцини проти COVID-19 спочатку Pfizer/BioNTech, а через тиждень - Moderna.

Вакцина Moderna від COVID-19 - її єдиний комерційний продукт - принесла цього року дохід у розмірі $10,4 млрд, тоді як вакцина Pfizer принесла близько $22 млрд.

Moderna стверджує, що Pfizer/BioNTech без дозволу скопіювали технологію мРНК, яку Moderna запатентувала між 2010 і 2016 роками, задовго до появи COVID-19.

На початку пандемії Moderna оголосила, що не забезпечуватиме дотримання своїх патентів на COVID-19, щоб допомогти іншим розробити власні вакцини, особливо для країн із низьким і середнім рівнем доходу.

Але в березні 2022 року Moderna заявила, що очікує, що такі компанії, як Pfizer і BioNTech, поважатимуть її права інтелектуальної власності. Вона заявила, що не буде вимагати відшкодування збитків за будь-яку діяльність до 8 березня 2022 року.

У заяві Moderna йдеться, що Pfizer/BioNTech привласнили два типи інтелектуальної власності. Один із них стосувався структури мРНК, другий передбачав порушення, повʼязане з кодуванням повнорозмірного шиповидного білка.

Економічна правда

Реклама: