Ліміти на валютні операції за кордоном: НБУ працює над тим, як спростити роботу волонтерам

Середа, 27 липня 2022, 17:18 -

Нацбанк України працює разом з банками над тим, як спростити роботу волонтерам після введення нових обмежень на розрахунки картками за кордоном.

Про це заявила перша заступниця голова НБУ Катерина Рожкова в ході дискусії "Чи буде новий банкопад", організованої CASE Україна за підтримки Економічної правди.

Першу заступницю голови регулятора запитали щодо ситуації з волонтерами - вони скаржаться, що через обмеження НБУ мають проблеми із закупівлею високотехнологічних товарів для військових.

"Проблему ми бачимо, допомогти плануємо. Якраз перед початком нашої з вами дискусії ми дискутували правлінням, шукаючи і напрацьовуючи варіанти, як допомогти волонтерам.

Реклама:

Це ж не проти волонтерів наші обмеження. Питання волонтерів ми почали обговорювати - якщо чесно, до кінця цього тижня будемо намагатись напрацювати механізм разом із банками, щоб ці обмеження не заважали", - заявила Рожкова.

Нагадаємо:

З 21 липня 2022 року НБУ установив щомісячний ліміт для розрахунків за кордоном з усіх гривневих карток клієнта, відкритих в одному банку, в розмірі 100 тис. грн (в еквіваленті).

Реклама:

"Коли українці витрачають кошти за кордоном із гривневих карток, то валюта для цих розрахунків здебільшого витрачається з валютних резервів країни, оскільки де-факто громадяни розраховуються гривнею, яку необхідно конвертувати у валюту.

Це пов'язано з тим, що надходження валюти в країну від експорту товарів та завдяки переказам з-за кордону значно нижчі за потреби країни у валюті. Ці потреби формуються через необхідність забезпечити валютою імпорт товарів і послуг, у тому числі товарів для оборони країни, а також розрахунки громадян за кордоном", - пояснювали в НБУ.

У регуляторі запевнили, що нові ліміти на валютні операції за кордоном не можуть загрожувати діяльності волонтерського руху в Україні.

У НБУ на брифінгу 21 липня зазначили, що не вводили жодних обмежень для волонтерів. За словами голови НБУ Кирила Шевченка, Нацбанк ще на початку квітня дозволив фізособам переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис грн.

"Тобто не 100, а 400 тисяч гривень. Йдеться про товари, більшість з яких купують волонтери: бронежилети, каски, шоломи, прилади для стеження, БПЛА, спальні мішки тощо.

Також хочу наголосити, що НБУ не встановлював жодних обмежень на переказування валюти з рахунків благодійних фондів або будь-яких інших юридичних осіб задля закупівлі товарів волонтерської допомоги. Така можливість існує і тепер — за більш привабливим курсом", - пояснив Шевченко.

"Національний банк України завжди підтримував волонтерський рух і готовий до діалогу. Якщо волонтерські організації потребують підтримки у вирішенні будь-яких питань, ми ретельно вивчаємо ці пропозиції", - додав голова НБУ.

Економічна правда

Реклама: