Ризики для фінансової системи під контролем, банки високоліквідні – НБУ

Середа, 13 квітня 2022, 16:58 -

Попри те, що системні ризики для фінансової стабільності в умовах війни є високими, ситуація залишається контрольованою, а у банків високий запас ліквідності.

Про це йдеться у підсумках засідання Ради з фінансової стабільності, опублікованих Національним банком.

Учасники дискусії визнають, що через війну значно зріс рівень усіх ризиків, які впливають на стабільність фінансової системи. Зокрема, суттєві втрати ВВП України в 2022 році, високий інфляційний тиск через вищі виробничі витрати. Відповідно, значно зростає обсяг бюджетних витрат на підтримку бізнесу та поступове відновлення економіки.

НБУ фіксує прийнятність рівня міжнародних резервів, але зауважує обмеженість експортного потенціалу через логістичні проблеми. Війна також спричинила погіршення прогнозів світового зростання та скорочення глобальної торгівлі.

Реклама:

При цьому члени РФС підкреслили стійкість фінансової системи у поточних умовах, якій сприяли реформи фінансового сектору останніх років та вчасні антикризові заходи регуляторів з початку війни. "Ліквідність банківського сектору є високою – обсяг коштів клієнтів в усіх валютах збільшився на 41 млрд грн з початку військових дій", – пише НБУ. 

З березня зростають гривневі кредити бізнесу, і за опитування великі банки у ІІ кварталі планують надати 68 млрд грн позик бізнесу, переважно с/г виробникам та із використанням державних програм.

Зазначається, що "загалом більшість системних ризиків фінансового сектору хоча й перебувають на високих рівнях, проте залишаються контрольованими завдяки спільним діям державних органів та установ".

Учасники РФС погоджуються, що для збереження фінстабільності фінансування бюджету емісією гривні Національним банком має бути і надалі мінімізовано. Для цього потрібно продовжувати докладати зусиль для залучення офіційного фінансування від міжнародних партнерів на пільгових умовах, а також дотримуватися максимально можливої економії бюджетних ресурсів і міжнародних резервів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: