Україна вивчає, чи є білоруські обмеження на імпорт суто торговельним заходом

Вівторок, 8 червня 2021, 16:31
 

Україна спробує врегулювати питання щодо торговельних обмежень з боку Білорусі без ескалації обмежень, проте за відсутності іншого виходу готова адекватно реагувати на білоруські заходи.

Про це торговий представник України Тарас Качка розповів у кулуарах форуму "Україна30. Екологія" агентству Інтерфакс-Україна.

"Ми ситуацію аналізуємо. Питання в тому, як врегулювати її, щоб не розпочалася ескалація обмежень. Тому що якщо не вдасться зняти напругу, у нас не залишиться іншого виходу, ніж адекватно реагувати на заходи білоруської сторони. Це буде негативно для торгівлі, але ми захищатимемо свої інтереси", - сказав Качка.

За його словами, Мінекономіки розглядає різні сценарії реакції на торговельні обмеження білоруської сторони, яка впровадила на шість місяців режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів.

Реклама:

Передусім, зазначив торгперд, у відомстві намагаються зрозуміти, чи справді це є суто торговельними заходами. Якщо так і є, то "ми навіть у таких складних умовах, коли не можемо вести безпосередній діалог, все одно знайдемо рішення".

За його словами, Білорусь пояснила впровадження зазначених вище обмежень у відповідь реакцією на встановлення Україною спецмита на імпорт білоруських автобусів і вантажівок у розмірі 35% митної вартості.

"Якщо це збігатиметься з національними інтересами, можливо, ми розглянемо питання перегляду цього 35-відсоткового мита. Але нам також потрібно розуміти, наскільки ця ситуація має торговельний характер. 

Очевидно, що навіть за всього політичного контексту ні у кого немає наміру розв'язувати торговельну війну. Деякий баланс ми знайшли, і якщо далі роздуватимемо торговельні війни, це шкодитиме українській економіці", - прокоментував торгпред.

Він підкреслив, що "це не впливає на політичний процес, це окрема історія – політичний інтерес України очевидний".

Нагадуємо:

Білорусь запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів, у тому числі сільгосптехники та продуктів.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі вирішила встановити спецмито в розмірі 35% від митної вартості на імпорт автобусів, вантажних і спецавтомобілів з Білорусі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: