Тиждень до запуску ринку землі: Кабмін вніс зміни до порядку ведення держреєстру

Середа, 23 червня 2021, 13:30
 
Мінагрополітики

Уряд вніс деякі зміни в порядок ведення держреєстру речових прав на нерухоме майно, що дозволить забезпечити повністю коректну процедуру продажу, правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі.

Про це повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

"Зростанню економіки буде сприяти й ще одна історична реформа, яка буде запущена вже через тиждень - ми говоримо про запуск ринку землі. Сьогодні внесем деякі зміни в порядок ведення державного реєстру речових прав на нерухоме майно, це дозволить забезпечити повністю коректну процедуру продажу, правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі.

Аграрії, які багато років працюють на землі, отримають переважне право її викупу. В той же час, усі угоди купівлі-продажу будуть перевірятись на дотримання вимог закону", - сказав Шмигаль, відкриваючи засідання.

Реклама:

Згодом уряд затвердив внесення відповідних змін.

За словами прем'єра, Міністерство аграрної політики має забезпечити необхідний рівень інформування, "щоб люди на місцях розуміли всі переваги земельної реформи".

"Ринок землі - це про справедливість, коли громадяни України нарешті зможуть вільно розпоряджатись своїм майном, як це передбачено Конституцією. І так само ринок землі - це про економічний розвиток держави і успішність українських аграріїв", - додав він.

Нагадаємо:

Кабмін затвердив порядок перевірки щодо покупця землі з боку нотаріусів, у тому числі - перевірки щодо наявної у покупця землі, щоб не було перевищення встановлених лімітів.

Президент Володимир Зеленський заявив, що люди вже менше бояться земельної реформи і "з 1 липня не поїде на потягах земля в інші країни світу".

31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення - відповідно до закону, 1 липня 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

Президент Володимир Зеленський підписав закон №2194 щодо проведення земельної децентралізації, а також заявив, що за часи мораторію на продаж землі деякі політики і бізнесмени вкрали у держави землю площею майже 2 півострови Крим.

Міністр аграрної політики Роман Лещенко заявив, що до людей, які займалися земельними махінаціями, будуть застосовані санкції РНБО.

Реалізація земельної реформи додасть у бюджети різних рівнів близько 2 млрд доларів або близько 1,5% ВВП, заявив радник голови Офісу президента Тимофій Милованов.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!