"Укренерго" знову обмежило виробників електроенергії за "зеленим тарифом"

Середа, 31 березня 2021, 09:25
 

НЕК "Укренерго" 28 березня було змушене застосовувати диспетчерське обмеження виробництва електроенергії на тлі зниження споживання і збільшення генерації за "зеленим тарифом".

Про це повідомляє пресслужба компанії.

У минулі вихідні відзначалося значне зниження споживання електроенергії в результаті підвищення середньодобової температури.

За оперативними даними, середньодобове електроспоживання у вихідні впало на 7,1% в порівнянні з попереднім тижнем, – до 398,7 млн кВт-год.

Реклама:

В результаті у вихідні дні спостерігався комерційний профіцит (в суботу приблизно 3 млн кВт-год, у неділю – до 25 млн кВт-год).

"При цьому споживання 28 березня становило 377 млн кВт-год, що є найнижчим показником за весь 2021 рік, а рівень споживання в ранковий пік на 11:00 становив 16,8 ГВт (-0,9 МВт до попереднього дня). Також в цей день зафіксовано рекорд виробництва електроенергії на АЕС – 63,5% від добового обсягу (239,8 МВт-год з 277 МВт-год). У той же час навантаження ВДЕ досягло свого піку – 2,5 ГВт", – йдеться в повідомленні.

У цій ситуації диспетчерським центром НЕК "Укренерго" для збалансування енергосистеми до 11:00 були віддані всі можливі команди на розвантаження, зокрема, в рамках балансуючого ринку, і були використані всі можливі резерви крім виробників з ВДЕ.

"Однак вжитих заходів було недостатньо для забезпечення кордонів операційної безпеки, тому з 11:34 до 15:37 тричі були віддані команди на розвантаження СЕС і ВЕС сумарною величиною близько 754 МВт", – підкреслюється в повідомленні.

"Укренерго" закликає об'єкти ВДЕ підключитися до СКО і виконати вимоги Правил ринку, адже "в подальшому все частіше будуть виникати передумови для обмеження генерації ВДЕ".

За даними НЕК, минулого тижня обсяги виробництва електроенергії на сонячних і вітрових електростанціях збільшилися на 13,4% – до 181,6 млн кВт-год. При цьому 73,2% від загального обсягу виробили СЕС (132,9 млн кВт-год).

У той же час з початку березня ВЕС виробили 299,2 млн кВт-год, що на 35,7% менше прогнозного значення, а СЕС – 473,4 млн кВт-год, що на 13,4% менше прогнозу.

Нагадуємо:

"Укренерго" 11 березня вперше в поточному році застосувало диспетчерське обмеження виробництва електроенергії на тлі зростання профіциту електроенергії та збільшення генерації за "зеленим тарифом".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: