На цьому тижні очікуються мітинги шахтарів, які сплановані в ДТЕК Ахметова - Герус

Понеділок, 29 червня 2020, 15:10
 

На цьому тижні у Києві очікуються страйки шахтарів. Основна кількість мітингарів будуть шахтарі "ДТЕК Добропіллявугілля".

Про це повідомляє нардеп та голова комітету Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

"На цьому тижні у Києві можуть бути страйки шахтарів. Офіційно позиціонуються вони, як страйки шахтарів державних шахт, але насправді це не зовсім так.

...За наявною інформацією, основна кількість шахтарів буде їхати із шахт ДТЕК, а саме "ДТЕК Добропіллявугілля", - пише Герус.

Реклама:

За його словами, на більшості держшахт заборгованість становить менше місяця, що не достатньо для того, щоб йти на страйки.

Герус зазначає, що у 2010 році ДТЕК уклала договорів оренди з шахтами "Добропіллявугілля" на 49 років. 

"У квітні 2020 року у зв’язку із глобальним погіршенням кон’юнктури ринку, ДТЕК приймає рішення призупинити експорт електричної енергії в Угорщину (там ціни нижчі, аніж в Україні). Також компанія не працює на експортному ринку вугілля. Це зумовлює зменшення потреб у вугіллі. У зв’язку із цим після короткого простою шахти Павлоградвугілля, які у приватній власності ДТЕК, все-таки запускаються у роботу на повну потужність.

А ось шахти "Добропіллявугілля", які в оренді у ДТЕК до 2059р, практично повністю призупинили видобуток", - пише нардеп.

Він зазначає, що у 2018 році ДТЕК вже робила спроби через суди розірвати договори оренди окремих шахт, але апеляційний суд став на сторону держави.

"Цікаві і вимоги, які вказані на цьому оголошенні: виконувати прогнозний баланс і т.д., що є явно нетиповими вимогами таких страйків і підказують, що ці ідеї формувалися не на шахтах, а у приватних офісах", - пише Герус.

Він зазначає, що на травень експорт із Бурштинського енергоострова (в Угорщину) у прогнозному балансі був закладений на рівні 385 млн кВт-год, а по факту склав лише 0,2 млн кВт-год. 

"Чому ж ДТЕК не виконує прогнозний баланс, чому інші його мають виконувати, а одна компанія, рівніше за інших, може не виконувати? Адже нереалізований експорт - це і є неспалене вугілля та шахти у простої", - резюмує Герус.

ОНОВЛЕНО

ДТЕК Енерго спростовує звинувачення в організації протестів шахтарів.

"ДТЕК Енерго не був і не є організатором акцій протестів шахтарів. Публічні звинувачення на адресу ДТЕК Енерго з боку голови комітету ВР України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А.Геруса - це використання державної влади в особистих цілях для тиску на приватний бізнес, а також нехтування стратегічними державними інтересами.

Системна криза в енергетиці, спричинена адміністративним втручанням у роботу ринку електроенергії, і вплив макроекономічних факторів зменшили ринок збуту для державних і приватних вугільних шахт. З 1 квітня шахти ДТЕК Добропіллявугілля перебувають у вимушеному простої і не мають змоги відновити роботу, так як їх вугілля залишається незатребуваним тепловою генерацією, а на складах підприємств знаходиться понад 150 тис. тонн вугілля.

Також залишається невирішеним питання встановлення ринкових цін на електроенергію, вироблену тепловою генерацією. Через неринкові ініціативи і рішення НКРЕКУ, маніпуляції трейдерів-спекулянтів ціни на електроенергію ТЕС штучно занижуються і утримуються нижче економічно обґрунтованого рівня для сталої роботи всіх учасників паливно-енергетичного сектора України. Це і є основна причина невиплат зарплат шахтарям і збитків практично всіх видів генерації України.

Відповідальність за зростання соціальної напруги, за акції протесту лежать на представниках державної влади, які реалізують практику адміністративного втручання до роботи ринку, що призвело до кризи всієї енергетичної галузі України.

ДТЕК Енерго вживає всіх необхідних заходів, щоб зберегти виробництво на добропільських шахтах. У простої знаходяться 6,5 тис. співробітників шахт і збагачувальної фабрики, які продовжують отримувати заробітну плату в розмірі окладу (тарифної ставки). Ще 1,2 тис. співробітників задіяні в роботах з підтримки виробництва - провітрюванні гірничих виробок, відкачуванні води, контролі стану обладнання.

Для оздоровлення ринку і створення умов для подолання кризи в енергетиці, відновлення української економіки необхідний професійний підхід і конструктивний діалог між усіма учасниками ринку. Ми неодноразово підкреслювали, що українські шахтарі не повинні бути заручниками ручного, непрофесійного, адміністративного втручання в роботу енергоринку", - йдеться в повідомленні пресслужби ДТЕК.

Нагадуємо:

Напередодні, "Центренерго" виплатило борг у 8,75 мільйона гривень колективу шахти "Надія", який три дні мітингував в урядовому кварталі, і до яких виходив президент Зеленський.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!