Білорусь запровадила новий податок на транзит нафти і нафтопродуктів

Субота, 11 січня 2020, 13:27

Білорусь запровадила екологічний податок на транспортування і транзит нафти і нафтопродуктів своєю територією.

Про це в п'ятницю повідомила прес-служба президента Олександра Лукашенка, повідомляє Рейтер.

Новий податок введений на тлі розбіжностей Москви і Мінська щодо умов поставок нафти в 2020 році на НПЗ Білорусі, проте ця суперечка досі не стосувалася транзитних обсягів.

Транзит російської нафти по нафтопроводу "Дружба" через Білорусь становить близько 60 млн тонн на рік - це один з ключових експортних напрямків для РФ. Сировина надходить на НПЗ Німеччини, Польщі, Словаччини, Угорщини та Чехії. На НПЗ Білорусі Росія поставляє близько 18 млн тонн нафти на рік.

Реклама:

Указ про новий податок з'явився через добу після того, як Лукашенко сказав, що не домовився про постачання нафти з Росії через занадто високу ціну і що країна шукає альтернативні джерела сировини.

"З метою формування джерела коштів для ліквідації можливих екологічних наслідків у разі аварії на магістральному нафтопроводі або інших непередбачених ситуацій, пов'язаних з переміщенням нафти і нафтопродуктів по території Білорусі, для організацій, які здійснюють транспортування нафти і нафтопродуктів, встановлено ставку податку на прибуток в розмірі 50%", - повідомила прес-служба.

"Крім того, визнано об'єктом оподаткування екологічним податком транзитне транспортування територією Білорусі нафти і нафтопродуктів магістральними трубопроводами", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

З початку січня завантаження сировиною НПЗ Білорусі впало: Росія припиняла постачання з 1 по 4 січня під час відсутності домовленостей про їхні умови, але при цьому транзит російської нафти через республіку тривав.

Увечері 4 січня постачання нафти в Білорусь відновили компанії Русснефть і Нефтіс, що входять в групу Самфар Михайла Гуцерієва.

Інші російські нафтокомпанії поки утримуються від поставок в країну, в зв'язку з чим дефіцит сировини в Білорусі зберігається, а держкомпанія Белоруснефть припинила експортні поставки нафти, що видобувається на території Білорусі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: