Справа АЗС "Привату": "Укрнафта" звинуватила НАБУ в збитках на 3,3 мільярда

Середа, 6 березня 2019, 13:45

ПАТ "Укрнафта" направило в Державне бюро розслідувань скаргу на дії детективів Національного антикорупційного бюро, звинувативши їх у розголошенні даних досудового розслідування, що може завдати їй шкоди в розмірі не менше 3,3 мільярда гривень.

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду Києва від 20 лютого, повідомляє enkorr.

"Розголошення посадовими особами НАБУ даних досудового розслідування, які, зокрема, містять комерційну і банківську таємницю "Укрнафти", персональну інформацію її посадових осіб, поширених вибірково і з упереджено інтерпретованим "обвинувальним нахилом", призвело до виникнення загрози заподіяння "Укрнафті" матеріальної шкоди, розмір якої складно визначити без проведення відповідної експертизи, але ця сума може становити понад 3,3 млрд грн", - випливає з ухвали суду.

Претензії "Укрнафти" полягають в тому, що НАБУ на прохання Антимонопольного комітету неправомірно надало наявну у нього інформацію для антимонопольного розслідування, проведеного стосовно мережі АЗС групи "Приват".

Реклама:

Раніше адвокати "Укрнафти" зажадали від АМКУ ці матеріали знищити.

Скарга до ДБР була подана 22 січня адвокатом компанії В'ячеславом Бунечко. 25 січня ДБР відмовилося визнавати "Укрнафту" потерпілою від дій НАБУ.

У першій половині лютого інший адвокат "Укрнафти" Євген Кисельов подав скаргу до Шевченківського райсуду. 20 лютого цей суд зобов'язав слідчих ДБР вручити уповноваженому представнику компанії пам'ятку про процесуальні права і обов'язки потерпілого.

Як повідомлялося раніше, в 2016 р АМКУ почав розслідування щодо зловживань з боку АЗС групи "Приват". У липні 2018 року він склав попередні висновки, згідно з якими операторів АЗС групи "Приват" пропонується визнати винними в порушенні законодавства про економічну конкуренцію, а саме скоєнні узгоджених антиконкурентних дій. Їм може загрожувати штраф до 10% від обороту за 2017 г. У разі "Укрнафти" - це приблизно 2,69 млрд грн.

Попередні висновки були направлені компаніям-відповідачам. Очікувалося, що остаточне рішення буде винесено до грудня 2018 р але 13 листопада минулого року глава Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв звинуватив групу "Приват" в спробах блокувати і затягнути розслідування.

За даними enkorr, всього було подано 24 позови з боку 10 підприємств в сім різних судів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: