У Південній Азії бум інвестицій — переносять виробництво з Китаю

Четвер, 25 жовтня 2018, 11:05
 

Країни південно-східної Азії залучили рекордний обсяг іноземних інвестицій завдяки торговій війні Китаю і США.

Про це пише Bloomberg.

Основними бенефіціарами стали Таїланд, В'єтнам і Філіппіни.

У першому півріччі 2018 року сукупний обсяг іноземних інвестицій в економіку Таїланду виріс на 53% і досяг 7,6 млрд доларів.

Реклама:

На Філіппінах цей показник виріс в шість разів - зі 144 млн доларів до 861 млн доларів. За словами економістів Maybank Чуа Хак Біна і Лі Чжу Е, в першу чергу інвесторів привабили галузі споживчих товарів, автомобільних комплектуючих та хімічне виробництво.

За підсумками дев'яти місяців 2018 року сукупний обсяг продукції, випущений у В'єтнамі, виріс на 18% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За цей час інвестори вклали в місцеве виробництво 1,2 млрд доларів. Найбільшим проектом став завод з виготовлення поліетилену південнокорейської компанії Hyosung Corp.

Згідно з дослідженням Американської торгової палати в Китаї, одна третина американських компаній, що працюють в КНР, розглядає можливість перенесення своїх виробничих майданчиків в іншу країну.

Серед останніх компаній, які перенесли виробництво в південно-східну Азію, Bloomberg назвав бренд мотоциклів Harley Davidson (завод в Таїланді), постачальника побутової електроніки Panasonic (закрив завод в США заради фабрики в Малайзії), виробника взуття та аксесуарів Steven Madden (переніс підприємство з Китаю в Камбоджу) і компанію Kayamatics, яка займається інтернетом речей. Зараз у цієї фірми два заводи в Китаї, але найближчим часом вона відкриє дві виробничі лінії в Малайзії.

Постачальник деталей для Apple, компанія Delta Electronics, готова витратити 2,1 млрд доларів на придбання заводу в Таїланді, щоб налагодити там виробництво комплектуючих.

Фірма Merry Electronics, яка збирає навушники на замовлення Bose та інших відомих марок, також має намір перенести частину свого виробництва з південного Китаю в Таїланд.

Нагадаємо, торгова війна передбачає введення загороджувальних мит на товари з Китаю, що експортуються в Сполучені Штати. Це робить невигідним виробництво на території КНР.

За логікою президента США Дональда Трампа, введені мита повинні стимулювати бізнес відкривати підприємства в Америці. Замість цього бізнес вирішив будувати фабрики в південно-східній Азії, сказано в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: